"Колкото по-бързо забравим вчерашната среща с ПП-ДБ, толкова по-добре", каза Бойко Борисов пред журналисти в НС. И обясни защо иска да я забрави. "Срещата не произведе нищо, освен още една нова разделителна линия", като добави и какво има предвид: "помпозната проява за издигане на кандидат кмет на София месеци преди изборите". Повод за заключението му бе снощното представяне на общата кандидатура за кмет на София от ПП-ДБ и "Спаси София", които издигнаха предприемача Васил Терзиев.

И лаконично повтори казаното вчера от съпредседателя на ПП Кирил Петков за регулярните срещи на лидерско ниво. "Разбрахме се, че ще се срещнем във вторник", заяви и Борисов.

"Лидерските срещи са лидерски, а когато се събират по 10-15 човека вътре, става говорилня и нищо не се решава. След изговореното снощи, аз останах много озадачен, защото два часа говорихме как да направим правителството по-добре. През тези години даваха ли пари за училища, детски градини, продължението на дъгата? Сега малко отново се измества темата", добави той, визирайки представянето на номинациите за София на местните избори от страна на ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че всеки има право да избира кандидат за кмет, но не е съгласен да се говори за "борисовата държава" отпреди три години. Той отново попита дали министър-председателят е на Борисов, или министрите са.

"Казват, че сме имали 10 зам.-министри, аз им казах - като искат, да ги уволнят", продължи той.

По време на вчерашната среща е бил обсъден въпросът за службите.

"По службите с Атанасов говорихме - хубаво е председателят на Държавната агенция "Национална сигурност", на служба "Военна информация" да предложат кандидати за свои заместници, професионалисти. Правителството трябва да има такива хора, за да не се оправдава със забавена информация", убеден е Бойко Борисов.

И вметна, че желанието на ГЕРБ-СДС е било да говорят за държавните регулатори.

"Донякъде не е лошо, че ще има такива срещи, защото може да се гледат точките в МС и законодателната програма", коментира той, но също така подчерта, че по време на гласуването за отчисленията от държавните фирми, в това число за БЕХ, Мария Габриел се е въздържала, но въпреки това правителството е приело решението.

Борисов каза още, че не иска да вади неща от кухнята на срещата, но обобщи само по някои теми, за които са говорили.

"Асен Василев дойде, пи кафе и отиде на среща с украинската посланичка. Нито тема по управленска програма, защото бюджетът е отражение на управленската програма. Нито тема, свързана с Украйна, пакетите с военна помощ. Нищо от това, което обществото чака. И разбира се - наводненията. Какви мерки, колко пари, докъде са стигнали комисиите, кога хората в Северозапада ще видят резултати по действията на правителството. По нито една тема не се говори", каза той.

Борисов на свой ред също осъди поведението на "Възраждане".

"Категорично осъждам тяхното поведение с агресията, инакомислещите, провокациите и езика на омразата. Тези, които ги подкрепят, са български граждани и всеки може да прецени дали да ги подкрепя повече. Но темата ГЕРБ-"Възраждане" не съществува и ние сме против това, което се случва във Варна, в София, особено агресията, побоищата", коментира той по повод започналата проверка за агресията на лидера на "Възраждане" след пресконференцията на правителството, което се възмути от заплахите за насилие и призова за мерки срещу партията и лидера й Костадин Костадинов. 

Борисов обаче напомни, че "има достатъчно текстове по наказателните кодекси, свързани с хулиганство и други подобни прояви". И напомни, че всички инструменти са в ръцете на правителството и не е нужно премиерът да призовава за мерки срещу "Възраждане".

"Най-овластеният човек в държавата е премиерът, там са службите. Полицията и той може не да призовава, а да свърши работа", каза лидерът на ГЕРБ.