Министър-председателят акад. Николай Денков заминава днес за Брюксел, където ще участва в заседанието на Европейския съвет и ще има редица двустранни срещи на най-високо ниво, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В първия ден от визитата си в белгийската столица премиерът ще се срещне с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В четвъртък министър-председателят Денков ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на алианса. Същия ден са предвидени срещи и с други европейски лидери.

На 29 и 30 юни българският премиер ще участва в редовното заседание на Европейския съвет. На двудневната среща на върха в Брюксел министър-председателят и другите държавни и правителствени ръководители ще обсъдят агресивната война на Русия срещу Украйна и продължаващата подкрепа на ЕС за Киев, както и икономиката, сигурността и отбраната, миграцията и външните отношения, се посочва в съобщението.

Българският премиер коментира вчера пред журналисти, че очаква България да получи второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост тази година. Денков добави, че плащането може да бъде поискано да края на септември и да бъде получено. Заедно с това обаче премиерът отбеляза, че законите, нужни за това второ плащане, се бавят.

Денков каза също така, че готвеният втори пакет военна помощ за Украйна е много подобен на първия по обем, изпратен от служебното правителство.