Съоснователят на "Телерик България" Васил Терзиев е кандидатът за кмет на София, издигнат от "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Спаси София", подкрепен и от "Екипът на София". Номинацията му бе представена официално от формациите, които го издигат, в залата на Sofia Event Center. Амбицията на екипа е постигане на пълно мнозинство в Столичния общински съвет и районни кметове във всички 24 района на столицата. 

"Ще се борим за победа и мнозинство в Общинския съвет, за да може добрите идеи да бъдат реализирани в конкретни политики. Борим се за едно качествено, достойно управление, което да направи София достоен европейски град за пример", каза Васил Терзиев.

"Защо един успял човек, който си е подредил живота, тръгва да се занимава с това? Причината - да построим по-различно бъдеще.

София да е град на бъдещето. За тази цел ни трябват хора с мечти, има ги. Изградили сме мрежа от районни кметове. Как София да бъде европейски град за пример, а не град, където с 30 г. закъснение не успяваме да имплементираме неща, а не да сравняваме със София и Любляна? Това ни е мечтата", заяви той при представянето му.

Още снимки от представянето вижте тук

"Нашите приоритети - как ще направим училището най-приветливото място, второто е как ще решим проблема с детските градини, трето - искаме да създадем по-красив град с инвестиции в кварталите, а не само в центъра. Ще дадем повече правомощия на районните кметове, те са избрани от хората, те служат не на централната власт, а на гражданите. Амбицията ни е след 4 г. да се съберем пак тук и да знаем, че няма големи разлики от това, което сме заложили и изпълнили", заяви Васил Терзиев.

Снимка: БТА

В екипа му влезе изненадващо бившият социалист и кмет на район "Изгрев", д-р Делян Георгиев, който беше изключен от БСП. Той отново ще бъде номиниран за същия район. Другият, който ще бъде номиниран за нов мандат начело на "Слатина", е обявеният на представянето за най-успешния районен кмет в София - Георги Илиев. Кметът на "Средец" Трайчо Трайков също ще бъде издигнат повторно. 

Снимка: БТА

"Днес поставяме един огромен камък, за да забравим завинаги за калния път и калното управление, което 18 години тормозеше нашия град", каза лидерът на "Спаси София" Борис Бонев, който водеше преговори с ПП-ДБ за обща кметска кандидатура за столицата. 

Бонев е и водачът на листата за общински съветници на обединението около Васил Терзиев.

"Водихме тежки, драматични, но крайно ползотворни преговори с ПП и ДБ, но съм щастлив, че постигнахме истинско разбирателство и синхрон. Целим да създадем конструкция, каквато не е правена досега", обясни той.

Снимка: БТА

"Като ви гледам, съм сигурен, че ще постигнем огромна победа. Когато за пръв път се запознах с Васил, той вече беше покорил световните пазари. Средствата той инвестираше не къде да е, а в образование", каза Кирил Петков.

Снимка: БТА

"И тогава си казах - ами те са като модерните Христо и Евлоги Георгиеви, предприемачи, успели, средствата отиват обратно в бъдещето на следващото поколение. Няма по-добра номинация от тази на Васил, защото той вече е управлявал хиляди хора, вече е променил съдбата на хиляди млади хора и заедно ние имаме един огромен екип, който вече има опита да направи истинската промяна. Вярвам, че победата ще бъде огромна. Васко, ние сме с теб", заяви Кирил Петков.

Снимка: БТА

"Това, което още повече ме впечатли, е неговата история да дава, а не да взима", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. "Не съм сигурен дали без него днес тази зала щеше да я има. Най-важната задача е да обединяваме хора", добави той. Иванов изрази убеденост, че Васил Терзиев и екипът му ще направят позитивна кампания.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов призова да "преодолеем застоя на Борисовата държава", защото управлението на ГЕРБ в София "беше в застой". "Европейска столица ще стане, когато тези хора затворят корупционните пробойни в Столична община и тогава ще има пари за толкова много неща", добави Атанасов.

Скрийншот: Фейсбук

Водещ на представянето на Васил Терзиев беше актьорът Алекс Алексиев, а веднага след него Васил Терзиев даде и първата си пресконференция заедно с екипа си.

Терзиев за семейството, ДС и Народния съд: "Много ме боли за това, което е било причинено"

Журналистите му зададоха въпроси за семейството му, в което има представители на Държавна сигурност, за Народния съд и за преместването на Паметника на Съветската армия. Терзиев отговори на всички с аргумента: "Няма неудобни въпроси".

"Мен много ме боли, истински ме боли за това какво е било причинено. Това е голямо престъпление - да зачистиш 40-50 000 човека, да маргинализираш децата им, без никаква вина. Никога някой, когато говори за Народен съд, не трябва да го прави с лека ръка", каза Терзиев. Той заяви, че "не трябва да не се допускат такива неща никога повече" и на това учи децата си. "Трябва да работим за свободни, мислещи хора, така че да не допускаме никога повече това", добави той.

По отношение на репресивния комунстически апарат Васил Терзиев каза: "Смятам, че е ужасно това, което е станало, благодарение на този репресивен апарат". Според него това е причината и за последвалия криминален преход. "Това е, което е убило живеца на българина, и го е обезверило", каза той за предишния режим. "Няма как аз да кажа нещо хубаво за този режим, който е премазал точно хубавото у българина", категоричен беше номинираният от ПП-ДБ.

Снимка: БТА

По въпроса за Паметника на Съветската армия Терзиев коментира, че на негово място трябва да има друг.

"Там няма какво повече общината да направи, отговорът е в ръцете на софийската областна управа и държавата. Много бих се радвал да бъде създаден паметник на тези идеали, които ни обединяват", добави кандидат-кметът.

"Няма да правим договорки за София - това, което правим като стратегия и екип за София, си е отделно", коментира той по въпроса за партнирането на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на национално ниво. И уточни, че възнамерява да работи за всички граждани на столицата. Смята, че правителството трябва да остане и да работи, "защото България трябва да продължи своята активна интеграция в Европа и ни трябва и имаме нужда от Шенген, от еврозоната, от Плана за възстановяване и устойчивост". "За да имаме просперища общество, трябва да има работеща икономика, а за да я има нея, трябва да има стабилност", каза още кандидат-кметът на ПП-ДБ и "Спаси София".

Обясни и как ще мотивира десните избиратели в столицата.

"Аз съм доста десен човек в много от разбиранията ми, най-вече в икономическата част, и съм сравнително ляв в това как се прави социална политика. С десните хора имаме доста сходни разбирания и припокриване по много теми и бихме работи много активно с бизнеса, така че София да бъде едно прекрасно място за гражданите, но и за бизнеса", каза той, попитан как ще спечели десния електорат на местните избори.

Попитан кой му е предложил да се кандидатира за кмет, Терзиев посочи, че в основата стои общото разбиране за обединение. "Всички ние разбрахме колко е важно да има обединение. Когато дойде предложението от партиите, се замислих доста сериозно за това", заяви той. "Преди това съм имал предложения да бъда кандидат за депутат, министър, но винаги съм отказвал", отбеляза Терзиев, като обясни, че е решил, че повече не може да бъде само наблюдател.

Терзиев каза още, че хората в града ще се запознаят с всички районни кметове и кандидати за общински съветници до края на юли. 

Борис Бонев пък трябваше да отговори дали лесно е направил крачка встрани, предвид предишната му кандидатура за кмет на столицата, Бонев заяви, че целта на "Спаси София" никога не е била някой да заема пост, а градът, който ни е кауза да се гордеем".

"Той начело на изпълнителната власт в общината и аз в Общинския съвет ще можем да направим необходимите крачки", вярва Бонев. Попитан как се озовал в екипа бившият социалист и районен кмет на "Изгрев" д-р Делян Георгиев, Бонев обясни, че той винаги е работил плътно със "Спаси София" и са единомишленици.