Конфликтът в Украйна показа, че легендарната сила на руските оръжия е мит, и това отблъсна водещия чуждестранен клиент на Москва.

Индия, най-големият вносител на оръжие в света, рязко намалява зависимостта си от руските оръжия и е малко вероятно да направи нови покупки от Русия. След като е заделила 100 млрд. долара за бъдещи покупки, сега тя оставя потенциална възможност за западните производители на оръжие.

През последните две десетилетия Индия е похарчила 60 млрд. долара за въоръжение от Русия, но според неотдавнашен доклад на Стокхолмския институт за изследване на мира вносът постоянно намалява - от 76% през 2009-2013 г. до 36% през последните 5 години. Това е първият петгодишен период от 60-те години на миналия век насам, когато руският износ на отбранителни продукти "съставлява по-малко от половината от вноса на оръжия в Индия".

А според индийските експерти конфликтът в Украйна ще ускори този спад.

Водещи индийски специалисти в областта на отбраната отбелязват пред "Политико", че въпреки че резервни части за наличното оборудване ще продължат да се купуват от Москва, Русия вече не се разглежда като основен партньор за бъдещи покупки. Нандан Уникришнан от фондация "Обзървър рисърч" изключи възможността за "големи покупки" от Русия, а Амит Кушиш, бивш съветник на индийското министерство на отбраната, заяви, че Москва вече не е "способна" да задоволи нуждите на Индия.

Това означава, че западните държави и компании, които проявят готовност да се съгласят на известен трансфер на технологии и съвместно производство с индийските предприятия, ще се възползват от ситуацията.

Притесненията на Русия във връзка с Украйна, западните санкции, опасенията на Индия относно качеството на руското оборудване и желанието за развитие на собствена отбранителна промишленост са изиграли роля за тази промяна. Друг важен мотив е желанието на Индия да остане в добри отношения със САЩ.

"Русия не си прави илюзии" относно способността си да изнася за Индия, тъй като вътрешните ѝ нужди сега са се увеличили многократно, казва Амит Кушиш, бивш съветник в индийското министерство на отбраната. Например Indo-Russian Rifles Private Limited, завод, създаден през 2019 г. за съвместно производство на над 600 000 автомати за индийските въоръжени сили, все още очаква доставки от "Калашников".

Според Рахул Беди, военен журналист от Ню Делхи, това е само една от многото поръчки, които Русия не е успяла да изпълни. "Никой не говори за това публично, защото е много чувствителна тема", казва той.

"Русия трябваше да достави пет зенитно-ракетни системи С-400 - две от тях все още не са пристигнали и няма напредък. След това искахме да вземем на лизинг руска атомна подводница, тя трябваше да бъде тук до 2025 г. Сега ми беше дадено да разбера, че споразумението за лизинг можело да бъде отменено. Освен това се говореше за четири фрегати - две руски и две други, те трябваше да бъдат произведени съвместно в Гоа - и с това също не се случи нищо... Това е огромна бъркотия", казва Беди.

Разбира се, част от това оборудване не е пристигнало, защото Русия е заета да произвежда оръжия за собствените си войски и няма как да ги изнася. Но някои други стоки са заседнали, защото Индия не иска да нарушава западните санкции срещу Русия.

Освен това още преди конфликта в Украйна Индия е смятала качеството на някои вносни руски продукти, като например изтребителите МиГ-29К, за неотговарящо на стандартите, а представянето на руското въоръжение на бойното поле в Украйна е станало шок за нея.

Според Свасти Рао от Института за отбранителни изследвания и анализи "Манохар Парикар" Индия е била изненадана да наблюдава представянето на някои видове руска техника.

"Как така системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" свалиха ракетите "Кинжал", за които се говореше, че са недосегаеми? Защо руските кораби стават толкова лесни мишени за страна, която няма военноморски флот? Нейни разузнавателни самолети като А-50 и изтребители като "Сухой" са били успешно свалени", казва Рао пред "Политико".

В индийските военновъздушни сили отдавна доминират руски самолети, но сега, когато страната планира да се модернизира и да закупи повече от 100 нови многоцелеви изтребители, тя дори не обмисля руска оферта. Междувременно връзките в областта на отбраната със САЩ се засилват, въпреки че и двете страни все още се борят с дълбоко вкорененото недоверие.

Например, когато индийският премиер Нарендра Моди посети Белия дом миналата година, президентът на САЩ Джо Байдън подписа споразумение, което позволява на General Electric да прехвърли на Индия технология за двигатели за ново поколение изтребители.

Освен това, предвид дългогодишното недоверие между Вашингтон и Ню Делхи, предизвикано от предишни военни продажби на САЩ на Пакистан и нежеланието им да споделят отбранителни технологии с Индия, Франция се очертава като новия фаворит на Индия.

Ню Делхи все още се съмнява, че САЩ ще споделят дори вече обещаната технология за двигатели. Докато САЩ продължават да се опасяват от риска критични технологии да попаднат в руски ръце чрез Индия.

Франция, от друга страна, се счита за по-склонна към съвместно производство, с нея се работи по-лесно и тя не страда от тромавия законодателен процес при продажбата на оръжие и трансфера на технологии. А с неотдавнашната покупка от Индия на 26 изтребителя Rafale Франция вече се превърна във втория по големина износител за страната.

"Франция е новата Русия и още нещо", казва Рао. Освен това, твърдят експерти по отбрана, Индия планира да развива търговски връзки с Израел и Южна Корея и обмисля германски и испански компании да построят нова подводница.

Въпреки всичко това Индия ще продължи да развива отношенията си с Русия, дори и да намали вноса си на отбранителни продукти. Постоянното затопляне на отношенията между Китай и Русия тревожи Индия и тя ще иска да поддържа приятелски отношения с Москва. И тъй като почти 65% от индийското оборудване - хеликоптери, танкове и изтребители - идва от Русия, страната няма да може да спре вноса за една нощ.

Независимо от това, докато през 60-те години на ХХ век Русия почти сама въоръжаваше индийската армия, сега тя се е превърнала само в един от многото партньори - неочаквана загуба за руския военнопромишлен комплекс, най-вече заради инициирания от президента Владимир Путин конфликт в Украйна.