Напрежение в Пловдив след решение част от централна търговска улица да се затвори за движение и да стане пешеходна. Живеещите в района и търговците са против, защото това ще затрудни паркирането. Има и доволни, защото зоната за спокойна разходка се увеличава, предаде БНТ.

На бъдещата пешеходна улица до градската градина се намира работилницата на Александър Сивов. Той е убеден, че клиентите му ще намалеят, защото ще трябва да носят на ръце техниката за ремонт.

"Идва човека, ето с това такси, и си оставя телевизора или телефона, иначе няма да може да дойде. Аз не виждам смисъл, пешеходната зона е по централната улица, Христо Г. Данов нямаме пешеходна зона и изведнъж една пешеходна зона, която ще бъде сто метра", каза Александър Сивов.

Промяната ще затрудни и достъпа до детската градина, защото трафикът ще се пренасочи по тясната улица "Бетовен", притеснени са родителите.

"Хубаво е за детската градина да има няколко места, които да са за родителите, понеже сме принудени да паркираме неправилно, затрудняваме движението, струпваме се всички накуп", обясни жител на града.

"В момента основно трафикът минава оттам. От гледна точка на това да е по-приятно, парка, зеленината, центъра, по-хубаво е да е пешеходна, за хората, които са с автомобили и живущите в района може би няма да е най-доброто решение".

Решението на Общинския съвет ще влезе в сила най-рано през септември, защото трябва да се подготви проект как точно ще се случи на практика. Ще има ясни правила кои автомобили да имат достъп и как да се контролира. Те ще важат и за служителите на кметството, което се намира на същата улица.

"Включително и администрацията на район "Централен" ще се съобрази и няма да има автомобили, които са в тази зона, което ще гарантира място за пешеходците, успоредно с това ще се редуцират автомобилите и в цялата съпътстваща зона, за да може да гарантираме наистина правото на ползване на обектите в централна градска част", каза Георги Стаменов - кмет на район "Централен".

В екипа, който ще изработи наредбата, ще участват още собственици на жилища в района, както и бизнеса. В нея ще бъде описан и достъпа до ритуалния дом, когато има сватби.