Палестинската ислямистка групировка "Хамас" разпространи нов видеоклип, на който се виждат двама израелски заложници, пленени при нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, които в момента са държани в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Кадрите са заснети по начин, който наподобява предишни видеа с израелски заложници, разпространени от "Хамас". Израел осъди тези видеоматериали като психологически тероризъм.

В публикувания запис се виждат двамата мъже, идентифицирани като 64-годишния Кийт Сигел и 47-годишния Омри Миран. Те говорят поотделно, като изпращат поздрави на семействата си и молят да бъдат освободени, уточнява БТА.

Миран е взет за заложник от дома си в кибуца Нахал Оз пред очите на съпругата си и двете си дъщери по време на кървавата атака на "Хамас" на 7 октомври, която предизвика войната в Газа.

Сигел, който има двойно израелско и американско гражданство, е отвлечен от друго гранично селище, заедно със съпругата си, която бе освободена по време на краткото спиране на огъня през ноември.

Видеоклипът с двамата заложници е публикуван по време на празника Пасха, когато евреите традиционно празнуват библейската история за освобождаването от робството в Египет, отбелязва Ройтерс. В един момент Сигел се разплаква, докато разказва, че миналата година е празнувал Пасха със семейството си, и изразява надежда, че те ще се съберат отново.

Вчера израелският външен министър Израел Кац заяви, че ако бъде постигната сделка за освобождаването на заложниците, операцията срещу град Рафа ще бъде отложена. Засега няма информация да е постигнат пробив в разговорите между властите в Тел Авив и делегацията от Египет.

Около 250 израелци и чужденци бяха взети за заложници от "Хамас" при нападението на 7 октомври. В отговор Израел предприе офанзива в ивицата Газа, като се зарече да унищожи "Хамас" и да върне заложниците у дома. По данни на здравните власти в управляваната от "Хамас" ивица Газа оттогава израелската армия е убила над 34 000 палестинци, припомня Ройтерс.