Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова Запада да не прави опити за конфискацията на руски активи и предупреди, че могат да последват ответни действия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Обсъжданата от САЩ, Великобритания и ЕС възможност за изземането на руски активи е съпроводена от призиви средствата да се използват в помощ на Украйна, включително и за оръжия.

Песков намекна, че ако се предприеме каквато и да е стъпка към изземането на руски активи зад граница, Москва може да конфискува чуждестранни активи.

"Разбира се ще при подобни решения ще възникнат много широки съдебни перспективи. И Русия естествено ще се възползва от тези съдебни перспективи и непрестанно ще отстоява своите интереси в този план", каза говорителят на Кремъл в интервю за руската телевизия.

Освен това той предупреди, че и други чуждестранни инвеститори могат да загубят доверието си в Запада, ако той сложи ръце върху руските активи. "Надеждността изчезва за една нощ заради едно глупаво, необмислено решение", посочи Песков.

След началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г. ЕС и други страни замразиха активи на Руската централна банка на стойност стотици милиарди долари, припомня ДПА. Настоящото предложение на ЕС не предвижда експроприация на основните активи, а идеята е приходите от тях да се предоставят на Украйна.

"Руските активи не трябва да бъдат докосвани, в противен случай ще има суров отговор на тази западна кражба", написа в "Телеграм" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "И много хора на Запад вече са разбрали това. За съжаление, не всички", допълни тя.