ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са решили да изградят търканията при назначенията с регулярни срещи на лидерско ниво всеки вторник. Това оповести съпредседателят на ПП Кирил Петков след днешната среща в Народното събрание.

"Това, което обсъдихме днес, е, че комуникацията трябва да стане много по-регулярна. И затова определихме, че всяка седмица ще имаме среща във вторник, където лидерите на двете коалиции, плюс премиера и вицепремиера, ще присъстваме и ще обсъждаме въпросите на Народното събрание и други важни теми на деня", каза Петков пред чакащите отвън медии.

По думите му това е шансът властта да бъде съхранена. "Защото, ако имаме този тип комуникация, шансът да излезе от контрол ситуацията, е много по-малък", добави той.

"Надяваме се да съберем комуникацията, така че двете групи да могат да движат по-ясно, по-точно с ясни решения, които са добри за България", обобщи Петков, придружаван от Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Правителството продължава, потвърди и Атанас Атанасов.

Той не отговори какво са решили за евентуално коалиционно споразумение, на което държат от ГЕРБ, за да поемат и те отговорност за управлението на страната. 

Снимка: БТА

В днешната лидерска среща участваха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и външният министър и вицепремиер Мария Габриел. От страна на ПП-ДБ бяха още премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев. Те не застанаха пред медиите и излязоха през страничния вход на парламента.

Снимка: БТА

Разговорите между първата и втората политическа сила, които излъчиха правителството, продължиха повече от два часа. ГЕРБ-СДС настояват за подписване на коалиционно споразумение, а ПП-ДБ пък предложиха "Механизъм за гарантиране на реформаторската програма" със 7 точки - - гаранции за продължаване на управлението.

На влизане Христо Иванов подчерта, че няма значение как ще се казва документът, а важното е двете формации да се разберат. 

"Трябва да се подпише документ, който ясно да урежда нашите взаимни ангажименти, за да може да продължи да работи правителството", каза лидерът на ДБ.

Снимка: БТА

Това е втора среща в рамките на два дни по темата за изчистване на проблемите при назначенията в изпълнителната власт, след като от ГЕРБ заявиха, че те не са съгласувани с тях, а от ПП твърдят обратното. От ПП-ДБ укоряват ГЕРБ-СДС за "плаващите мнозинства", които приемат техните закони, а от ГЕРБ-СДС отвърнаха, че правителството прилича на "комитет за трудоустрояване".

На вчерашния разговор обаче лидерите на ПП-ДБ не присъстваха.

Снимка: БТА