"Аз съм на принципа - ако не мога да бъда ефективна с опита и съветите си, няма защо да стоя и да се трупат очаквания, че ще се справя с всички проблеми. Поемам отговорност там, където мога реално да изпълня ангажиментите си. Там, където не се ползват моят опит и съвети, няма нужда да стоя". Това каза вече бившият съветник на премиера Димитър Главчев - Меглена Плугчиева, в "Говори сега".

По думите ѝ заради политическата ситуация България изглежда изключително зле в Европа - една част от страните ни игнорират, а другите не знаят как да реагират.

Тя лично е препоръчала на Главчев да избере дипломат за МВнР, защото в сегашната ситуация това е щяло да бъде по-доброто работещо решение.

"Мога само да пожелая сили и успех на г-н Главчев - това е Херкулесова задача".

Плугчиева също е отказала да поеме министерството - причината е принципът служебното правителство да е експертно.

"Заявката на служебно правителство беше да бъде от политически неутрални експерти. Аз винаги съм била част от политическата квота на МВнР и затоа сматях, че е редно наистина да се спази принципът далеч от всякаква политическа оцветеност. В тази ситуация щеше да е добре начело да е кариерен дипломат, с няколко мандата, а не консул или пък започнал посланически мандат.

По време на управлението на ПП-ДБ се създаде впечатление, че всеки може да стане министър, аз не споделям това внушение в обществото, още повече по отношение на МВнР, коментира Плугчиева. Тя определи последните решения на служебния кабинет като "пожарникарски".

"В момента се потушава един пожар при енергетиците, но той се отлага с една година, защото е заложен в Плана за възстановяване. При земеделците, за да търсим възможност за разплащане на украинската помощ - нямаше заложен нито един лев в бюджета, който остана наследство от ПП-ДБ и с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Трябваше на пожар да се търсят средства от съфинансиране на европейски проекти, за да може да се удовлетворят исканията на земеделските стопани.