Атака с руски дрон нанесе тежки щети на хотел в южния украински град Николаев, каза губернаторът на околната Николаевска област, а руската информационна агенция РИА съобщи, че в хотела са настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА

"Врагът атакува града с безпилотен летателен апарат от типа "Шахед-131/136", обяви губернаторът на Николаевска област Виталий Ким в приложението "Телеграм". "В резултат има тежки щети по сградата на хотел, избухна пожар, който бързо беше потушен ... Няма жертви."

Ким и държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщиха, че при руската атаката са повредени прозорци в близкия хотел, както и отоплителната инфраструктура.

Руската държавна информационна агенция РИА, цитирайки руски бойци, действащи в региона, съобщи, че руските сили са ударили корабостроителница и хотел в Николаев, където били настанени англоезични наемници, воюващи в Украйна. Ройтерс не можа независимо да провери съобщенията.

Украинските военновъздушни сили също съобщиха днес в "Телеграм", без да предоставят подробности, че са унищожили изстрелян от Русия дрон над Николаев.

Военновъздушните сили обявиха, че четири други дрона, изстреляни от Русия, са били унищожени над района около столицата Киев, над централните Виницка и Кировоградска област и над западната Хмелницка област.

Институтът за изследване на войната: Киев ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Украинските отбранителни сили ще могат да стабилизират фронтовите линии през следващите месеци на фона на продължаващата руска офанзива, съобщиха от Института за изследване на войната, предава Укринформ.

"Много вероятно е Украйна е да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци и може да успее да започне ограничени контранастъпателни операции в края на 2024 г. или началото на 2025 г.", се казва в доклада.

Според анализаторите на ИИВ руските сили все още страдат от широко разпространени тактически провали и украинските сили все още ще могат да се възползват от тези провали, докато руското военно командване продължава да има проблеми с адаптации на тактическо ниво.

"Украйна ще може да неутрализира много от материалните ограничения, пред които е изправена в момента, през следващите седмици и предприема стъпки за облекчаване на предизвикателствата си с личния състав през следващите месеци, но Русия ще продължи да използва собствените си предимства, докато украинските способности се подобряват", посочва докладът.

Анализаторите на ИИВ са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия.

"Въпреки това руските сили ще използват избрани предимства и приспособяване към ситуацията, за да представляват значителна заплаха за Украйна това лято", заключава Институтът за изследване на войната.