Кандидатът за кмет на София на ПП, ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев коментира миналото на семейството си, което е свързано със структурите на "Държавна сигурност". Баща му, дядо му и неговият чичо са заемали постове в различни управления на ДС, някои са били и партизани, според разкритията на бившия шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев.

Терзиев не се впусна в отричане, а заяви, че не е познавал добре дядо си, който е починал много отдавна.

"През 92-ра почина. Никога не съм водил разговор какво е правил", каза кандидатът за кмет на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София по Нова телевизия.

"Знам как са ме възпитали моите родители и съм благодарен", добави Терзиев. И призна, че е абсолютно наясно, че това минало ще бъде тема по време на предизборната кампания, но той е дълбоко убеден какво бъдеще иска за децата си.

"Никой не е длъжен да харесва някого. Аз и екипът ни ще се борим за всеки глас, да убедим хората, че имаме моралните качества и умения да управляваме", коментира кандидат-кметът. Той отново осъди Народния съд и репресивния апарат отпреди 1989 г., както и по време на първата пресконференция снощи след представянето на кандидатурата му.

"Какво мога да кажа на тези хора - това е изключително голямо престъпление на ДС да заличиш десетки хиляди хора. Това е престъпление, което не бива да се повтаря, голям грях, това нещо е смазало българския народ. Не мога с лека да приема как хора говорят за Народен съд. Смятам, че с делата си съм показал в какво вярвам - в свободни, можещи, мислещи млади хора, които да променят средата. Не искам да живея нито аз, нито децата ми в автократичен режим", заяви Васил Терзиев.

Той разкри още, че сред различните предложения през годините към него да се включи в политиката, е имал покана от "Демократична България" да бъде кандидат за кмет още на миналите местни избори. Иначе е получавал оферти от различни партии, още преди идването на "Продължаваме промяната", в това число да бъде министър на икономиката.