Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота "две в едно" - за Народно събрание и за европарламент, обяви в председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по БНР.

Тя посочи, че обществената поръчка е на финален етап, а документи за участие е подала само "Сиела Норма".

Нейкова заяви, че има уверението на Министерство на електронното управление, на институтите по стандартизация и по метрология, че имат готовност за удостоверяването на машините за гласуване.

За двата вида избори ще има отделни избирателни списъци, припомни председателят на ЦИК.

Хартиените бюлетини, когато се произвеждат различни видове избори в един ден, имат различен цвят на полиграфическата защита на бюлетината. Дори и визуално бюлетините ще имат различен цвят, което няма да доведе до объркване от избирателите, обясни Нейкова.

За участие на изборите на 9 юни т. г. са подали документи 23 партии и 11 коалиции, регистрирани са 22 партии и 11 коалиции. "Атака" е заличена, защото при проверка на подписите в ГРАО, се оказва, че недостигат.

Кандидати само за НС са заявили само регистрираните "Републиканци за България" и коалиция "Неутрална България".

Нейкова обясни, че няма ограничение в Изборния кодекс някой да се кандидатира едновременно за Европейския парламент и за народен представител. Тя подчерта, че ако един и същ човек бъде избран и за член на Европейския парламент, и за народен представител, той трябва да обяви своя избор в кое от двете желае да бъде избран.

Срокът за регистрация на кандидатските листи изтича на 7 май. В понеделник ще стане ясно и колко инициативни комитети са регистрирани за участие в изборите.

"Независимо от празничните дни ЦИК и РИК ще приемат документи. Няма да се приемат в ЦИК само на 3 и 5 май - Разпети петък и Великден, но това не означава, че няма да има дежурни служители", обяви Камелия Нейкова.

Тя посочи, че дори избирател да обърка кутията за бюлетини, след това членовете на СИК трябва да преброят гласа му правилно за съответния вид избор.

Председателят на ЦИК коментира и особеностите при гласуването 2 в 1, у нас за първи път се провеждат в един ден за НС и ЕП.

"Най-важната особеност е изискването на уседналост при избора за ЕП, каквото няма за НС. За да може един избирател - български гражданин, да гласува едновременно, трябва освен да е навършил 18 години, без запрещения, да има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в България или друга страна, членка на ЕС и постоянен в България.

В понеделник, 29 април, общинските администрации обявяват избирателните списъци и избирателите да проверят дали фигурират в двата избирателни списъка - НС и ЕП", препоръча Камелия Нейкова.

И припомни, че в държавите от ЕС ще се гласува и за двете, извън ЕС ще се гласува само за НС и в избирателната секция ще има машини с електронна бюлетина и хартиени бюлетини само за НС.

"В секции в дипломатическите ни представителства и консулства в страни извън ЕС ще може да се гласува за НС и за ЕП, ако има избирателят има това право - към 9 март трябва да има настоящ адрес в ЕС", обясни председателят на ЦИК.

И разясни процедурата за гласуване: "Когато избирателят посети секция в страната на 9 юни, първо има отделен списък за НС и отделен за ЕП. СИК проверява дали фигурира и в двата. Ако е в списъка за НС и не фигурира в ЕП, трябва СИК да провери дали фигурира в списъка на забранените лица, там е посочена и причината. В случай, че има право да гласува и за двата избора, трябва да заяви, как ще гласува - с хартия или машина".