Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.

След като през февруари руските сили превзеха града бастион Авдеевка, те бавно напреднаха през поне половин дузина села, тъй като изтощената украинска армия беше принудена да използва пестеливо намаляващите си артилерийски запаси, отбелязва Ройтерс.

Днес край Очеретине се водят ожесточени сражения, но Назар Волошин, говорител на украинското Източно командване, заяви, че ситуацията е "под контрол" и украинската армия държи две трети от селото.

По думите му украинските войски са успели да обстрелват района от селото, който е завзет от руснаците. "Врагът е блокиран и се предприемат мерки той да бъде изритан", каза още Волошин.

Същевременно на север руските сили се опитват на всяка цена да превземат Часов Яр, въпреки че не са влезли в стратегически важния град, допълни говорителят на Източното командване.

Часов Яр, който е разположен на възвишение, се разглежда като врата към останалите важни градове в Донбас, които Русия иска да превземе. Украинските войски са превъзхождани по численост и въоръжение, но новият пакет от американска военна помощ значително повдигна бойния им дух.

Волошин каза, че очакваната от Украйна чуждестранна военна помощ включва боеприпаси, артилерийски снаряди и оръжия, които ще помогнат за обръщането на хода на войната на фронтовете край Бахмут и Авдеевка, както и в други райони.

Междувреенно Министерството на отбраната на Русия днес заяви, че през последната седмица руската армия е нанесла 35 удара срещу украински енергийни обекти, предприятия от военно-промишления комплекс, железопътна инфраструктура, системи за ПВО, военни складове и др., предаде Ройтерс.

В изявлението се посочва, че ударите, които са продължили от 20 до 27 април, са "в отговор на опитите на киевския режим да нанесе щети на руски инфраструктурни и индустриални обекти".

През последните седмици Украйна систематично атакува руски петролни рафинерии и други съоръжения с дронове, игнорирайки призивите на САЩ да не предприема подобни действия, отбелязва Ройтерс.

Украински официални лица казаха, че днес руски ракети са поразили енергийни обекти в Централна и Западна Украйна, с което са засилили натиска върху сериозно отслабената енергийна система на страната. В момента Украйна страда от недостиг на системи за ПВО въпреки пробива, който бе постигнат с отблокирането на американската военна помощ, коментира агенцията.

В изявлението на руското министерство на отбраната се отбелязва, че ударите срещу украински обекти са били нанесени с "прецизни оръжия с далечен обсег с морско и въздушно базиране, включително и с аеробалистични хиперзвукови ракети "Кинжал" и безпилотни летателни апарати". Атакувани са били и украински войскови формирования, както и чуждестранни наемници.