ГЕРБ има готовност с две имена за премиер в два варианта на кабинет, единият номиниран е самият Бойко Борисов, стана ясно от думите му на партийна среща с младежката организация във Враца. 

Вторият вариант е ГЕРБ да предложи неутрален премиер, който да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху които ще работят през следващите месеци всички парламентарно представени. 

Ръководството на партията се събира по-късно в неделя, за да реши кой ще бъде номинираният за премиер, който ще отиде в понеделник на връчването на проучвателния мандат от президента. 

"ГЕРБ има два варианта. Премиер си имаме. Мисля, че все още в ГЕРБ по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи. Разбирам, само че такова правителство на малцинството надали е най-доброто, което може за стабилност и разбирателство, да се случи в момента. По-точно още не е узрял политическият ни елит, защото виждате - и Меси е на 30 и кусур години, но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение. А те се надпреварват да обяснят как трябва да сложим в най-голямата криза някой да се учи", каза пред младежите от ГЕРБ Борисов.

Лидерът на партията съобщи, че на днешното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще бъдат предложени и дискутирани два варианта за премиер, но на фона на кризите и хаоса в момента в държавата, той не вижда по-подготвен за поста министър-председател от самия себе си.

Все пак е склонен да предложи неутрална фигура, за да има стабилност в държавата.

"Без инат може да се направи правителство", категоричен е Борисов и допълни, че може да се подпише програма с ясни точки, всеки министър да поеме ангажимент за нейното изпълнение, а когато не се справя, ще бъде свален от парламента. 

И нахвърля детайли по визията си за експертно правителство.

"Ако мислят за хората, да седнем и да намерим формула. Петков говори за "антикорупционно правителството на малцинството", но думата антикорупционно с лицата на Кирил Петков и Асен Василев е несериозно. Те нарушиха основните принципи на правовата държава", заяви още лидерът на ГЕРБ визирайки всички разкрития и решения на Конституционния съд.

"Сега е моментът да разсечем този възел. Няма значение кой ще вземе мандата като има разписан документ. Радев правилно казва, който не е доволен от служебното правителство да си състави кабинет. Но те и тук се показаха, как искат да си назначават и ДАНС, НСО, всички служби, ако може и главен прокурор да си назначат и за всички да отговаря Кирил Петков. Ако може той да си е свидетел и арестуващ, това е върховенството на закона според тях", каза още Борисов.

"Две години некадърниците един план не можаха да вкарат, за да вземе България пари. И тези се наричат умни, красиви, професионалисти. И аз говоря само с факти", каза още Борисов, като даде пример със съседите ни от Гърция, които по думите му вече са усвоили евросредствата от Плана за възстановяване.

По повод мигрантската криза, която се увеличава, Борисов припомни, че само преди години от ЕС са искали изнесени центрове за мигранти у нас, което щеше да означава хиляди бежанци в Странджа планина. Вместо това обаче и благодарение на редица негови разговори с евролидерите и с Ердоган се е стигнало до решението Европа да плаща на Турция, но мигрантите да стоят там.