Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков не одобрява визията на ГЕРБ за експертен кабинет и отново повтори, че партията му няма да подкрепи първия мандат.

"Всички български граждани ще наблюдават шоуто на Борисов през следващата седмица", предрече Кирил Петков в интервю за БНР. "Ще се покажат някакви експерти, които да обяснят колко много ГЕРБ се опитват да направят правителство, но не могат. Експертите са нещо като смокинов лист. Всички тези хора ще бъдат зависими, така че г-н Борисов да може да ги командва", разтълкува Петков.

"Ние със сигурност ще гласуваме против първия мандат. ДБ също. Вярвам, че няма да могат да съберат мнозинство. Те прегазиха нашите условия за втори мандат и показаха, че този парламент не може да работи с правителство, каквото бихме искали да има", категоричен беше Кирил Петков.

На въпроса дали ще участва в преговори за съставяне на правителство с третия мандат, Петков отговори, че ако се ГЕРБ и ДПС са част него, ПП не може да участва.

"Ако го връчат на партия "Български възход", тя е толкова малка, че зад такъв мандат трябва да застане ГЕРБ, БСП, ДПС или "Възраждане". Ние няма да се подлъжем по маркетингови трикове на хартиената коалиция, която се опитва да замаже очите на българите през някакви маневри, опитващи се да скрият кой наистина ще стои зад това управление. През следващите 3 седмици ще разясняваме всяка от тези маркетингови стратегии".

Той заяви, че има само два начина в България да има правителство, а гласуването за връщането на хартията във вота показало, че ГЕРБ, БСП и ДПС не искат такова да бъде съставено и се готвят за избори.

"Ние предложихме правителство на малцинството с втория мандат, което да има ясна програма и гаранции. Първата гаранция беше отказването от хартиения вот. Няма как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно и да бъде подкрепено от парламент, който до 3 часа през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот", негодува Кирил Петков.

"Двете понятия са несъвместими. След като беше преминато през първото условие, като с валяк, това означава, че този парламент не е готов да подкрепи правителство с антикорупционна политика. Единственият друг вариант е да си направят ГЕРБ, ДПС и БСП коалиция в третия мандат. Моето предвиждане е, че това е трудно да се реализира, защото те винаги се опитват да скрият от българския народ какво се случва, а тук ще бъде доста явно. Взимайки решението за гласуване с хартия, те казаха, че не искат правителство, а да отидат на следващите избори и с новите правила", коментира бившият премиер.

Петков каза още, че е разочарован от много от стъпките на служебното правителство. И обясни защо намира за слабост в закона нуждата шеф на спецслужбите да бъде назначаван с подписа на президента и на изпълнителната власт. 

"Когато има служебно правителство, президентът може да контролира и подписа на премиера. Тогава той сменя всички шефове на служби и главния секретар на МВР. Когато дойде редовно правителство, то няма никакъв контрол върху тези шефове на служби. В момента предлагаме, изпълнителната власт да може да прави своите кадрови промени", разкритикува Петков.