Когато тигърът Мърдок (Мъри) е излязъл отклетката, незабавно е бил изолиран в зала "Хищници", предаде БТА.

Посетителите на зоопарка* са били помолени да напуснат територията му и е бил затворен за посетители.

Вижте снимки >>>


До инцидента се е стигнало след като гледачът на хищниците, който ги е хранил, е забравил да задейства двойното заключване на клетката на тигъра и той е успял да излезе в залата, която традиционно се радва на голям интерес не само заради хищниците, но и заради аквариумите с риби.

Повече от шест часа продължи операцията по прибирането на тигъра Мъри в собствената му клетка, съобщиха за ”Фокус” от столичния зоопарк.

Прибирането е приключило благополучно, с изключение на одраскване на един от служителите.

На мястото са присъствали всички лекари от зоологическата градина, заедно с директора, кмета на столицата Йорданка Фандъкова, както и представители на специалните части.

Проявена е изключително голяма небрежност при ситуацията с тигъра Мърдок, каза Фандъкова пред журналисти.

„Предполагам, че стресът на хората, които са били наоколо, е твърде голям, но всички са реагирали много спокойно. След като бяхме сигурни, че за хората няма риск, бяха предприети всички действия и животното да не пострада. Наложи се няколко пъти да се поставя упойка, но в края на краищата благодарение на професионализма на много хора в момента животното спи. Увериха ни, че няма никаква опасност за него", посочи кметът.

Започват вече анализи и проверки, и най-вече проверка на системите за сигурност.

"За мен след първоначалната информация реакцията беше добра, но за да се случи това нещо, очевидно, че системите не са функционирали така както трябва”, обясни Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че е възложила да се изработи цялостна концепция за сигурност, за да няма никакъв риск някой служител да се разсее и да се случи нещо подобно, което е изключително тежко.

По-късно стана ясно, че майка и двете й деца са прекарали около 15 минути в непосредствена близост до избягалия от клетка тигър в столичния зоопарк, съобщи БНР.

Заедно с децата си жената се скрила зад изкуствен храст, откъдето се обадила на тел. 112 и съобщила за ситуацията. Първоначално операторите на спешната линия помислили, че жената се шегува.

Ситуацията се развила благоприятно, след като двама служители на зоопарка забелязали жената и й показали отворената врата на складово помещение, където тя влязла с децата си.

По-рано през годината ягуар бе избягал от ловешкия зоопарк.


*В края на август за два дни умряха як, камила и 3 гаура в София. След тях почина и бебе козирог. Последваха и бизоните. В червата на починалите животни бяха открити токсини. Имаше подозрения, че животните са отровени.

Оказа се, че животните, които са умрели в столичния зоопарк, са починали от злокачествена катарална треска, която засяга едри преживни животни.