Миналата седмица зоопаркът бе затворен заради смъртта на 3 гаура, як, и камила. Ден по-късно и бебе козирог почина внезапно. Изследвания показаха, че пестициди в храната са причина за смъртта им и зоопаркът беше отново отворен, с уверението, че няма опасност от зарази за животните и хората.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче коментира днес, че все още не е готов окончателният доклад за причината за смъртта на тревопасните животни, предаде БНР.

"Опасност няма за другите животни и хората. За съжаление, имаме още няколко животни, които не са в добро състояние. Грижат се докторите да могат да бъдат спасени, но за съжаление това е наистина много трагичен инцидент в зоопарка и трябва да се намери категорично причината и разбира се, ако пък се установи някаква вина, да последват много строги санкции",
обясни Фандъкова.

По думите й по неофициална информация "това се е получило вследствие на влага и на дъждове".

Кметът призова да се изчака Агенцията за безопасност на храните да излезе с доклад.

В същото време работата на докторите продължава за останалите животни.

„Всички фуражи са сменени и вече храната е безопасна за животните. Вдигнахме и карантината, защото не се касае за епидемия”, заяви преди 3 дни пред Нова телевизия директорът на зоопарка Иван Иванов, когато отново отвори врата.

По думите му смеските, от които са се натровили животните, се получават със сертификат от съответната фирма производител.

„Грешка на служителите няма, но не изключвам възможността да е подхвърлено нещо вътре. Това обаче ще реши полицията”, допълни той.