Днес е първият учебен ден за над 706 000 български ученици.

Учебната година започва присъствено, а за втори път от 15 септември до лятото догодина българските ученици ще учат отново в условията на пандемия. От маски в клас са освободени само най-малките - от 1 до 4 клас. Навън всички деца имат право да не ги носят.

Откриваме учебната година и с най-малък брой първокласници за последните години - само 58 593 деца ще влязат в училище за първи път.

Снимки от 109-о УО "Христо Смирненски" в София ВИЖТЕ ТУК >>

Тържествата отново ще се провеждат само в училищния двор, а родителите няма да се допускат в сградата на училището. Навън всички деца имат право да не носят маските.

Всяко училище е предвидило празнична програма в различни часове за учениците от 1,5 и 8 клас, която ще се проведе, ако няма други здравни мерки в района. Учениците от другите класове ще влизат по график направо в класните стаи и по възможност от различни входове.

Първи учебен ден в столичното 109 ОУ "Христо Смирненски"

Снимка: Иван Григоров

2357 училища в страната ще бият звънеца.

На старта на учебната 2021/2022 все още има незаети места за учители, те са общо 436.

Най-голяма нужда от педагози има в София-град, Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят учители за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители.

Първи учебен ден в столичното 109 ОУ "Христо Смирненски"

Снимка: Иван Григоров

По искане на МОН регионалните управления на образованието актуализират своята база данни със специалисти, които са готови да се включат в системата на предучилищното и училищното образование. Става дума най-вече за пенсионирани учители и педагози, които в момента са извън образователната система. Ще се даде възможност също за регистрация на студенти от педагогическите специалности, които желаят да преподават по специалността, по която се обучават във висши училища.

Първи учебен ден в столичното 109 ОУ "Христо Смирненски"

Снимка: Иван Григоров

За разлика от минялия 15 септември, тази година учителите имаха възможност да посрещнат по-спокойно учебната година, тъй като вече има ваксини срещу коронавируса. Едва 30 на 100 души от персонала в училищата обаче ще започне учебната година ваксиниран с две дози срещу COVID-19. А 20% от работещите в системата вече са преболедували вируса. При учениците - имунизираните деца на и над 12 години са само две на всеки 100.

А по традиция политици и министри ще откриват учебната година в училищата по страната. Просветният министър проф. Николай Денков ще гостува за празника в Природоматематическата гимназия в Перник.

Снимка: Иван Григоров