В Националния исторически музей (НИМ) днес беше открита реновираната зала 3 - "Средновековие".

Т.нар. "Слънчева зала" е едно от най-впечатляващите музейни пространства и в него е представена експозицията "Българската държава през Средновековието VII-XIV век"

В залата са изложени копия на част от съкровището от село Малая Перешчепина, открито в гроба на хан Кубрат, както и съкровището "Татарската плячка", намерено в крепостта Калиакра.

Изложени са и много други експонати, които отразяват най-значителния период от историята на българската държава.

На откриването присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

""Има символика в това, че Слънчевата зала на Националния исторически музей е събрала 7 века история на Средновековна България. Това са златните векове на България, когато се създават българската държавност, език, вяра и народност, идентичност, която носим всички ние, независимо дали живеем в България или извън границите й. Това е време, в което българската държава не е само географско понятие, но и важен политически и културен фактор, който определя съдбините на други държави и народи", каза Йотова. 

"Има символика и в дните, в които откриваме залата - в навечерието сме на най-светлия български празник 24 май, когато почитаме славянските първоучители Кирил и Методий", допълни вицепрезидентът.

Тя поздрави ръководството на НИМ за амбицията и силата, с които преодолява трудностите и поддържа музея жив в тежкия период на пандемията. И изрази надежда, че в лицето на служебния министър на културата НИМ ще намери много по-голяма подкрепа и помощ.

Илияна Йотова и Велислав Минеков дойдоха заедно

Снимка: БТА

"Тази изложба отразява усилията на България за един значителен културен обем", заяви самият той, като изтъкна, че тя оставя следа в културата на страната ни.