В пет града в страната днес се проведоха шествия в подкрепа на традиционното семейство. Намерението на организаторите е да се противопоставят на гей парада в София ("София Прайд"), който също се проведе днес. Основната цел е утвърждаване на семейството, основано на брачния съюз между мъж и жена.

Два протеста в защита на традиционното семейство се проведоха в столицата, и двата съгласувани със Столичната община. Събитията се проведоха в защита на семейните ценности под надслов "Да запазим децата от разврата".

За шеста поредна година граждани се застъпват за брака между мъж и жена и семейните ценности в Бургас

Снимка: БТА

Горещото време не отказа участниците. На трибуна пред бившия Партиен дом демонстранти издигнаха лозунги, сини и червени балони, за да подкрепят възпитанието на децата в традиционни семейства. Жени се облякоха в булчински рокли, а мъже - сватбени костюми.

Шествие в защита на традиционното семейство в София

Снимка: Булфото

Ето какво казаха присъстващите пред БНР:

"Бихме искали българският народ да се осъзнае и да застане зад тези наши традиционни християнски ценности, така, че наистина децата да растат в нормални семейства, децата да имат своето място, да слушат родителите си. Родителите да имат правото да защитават своите деца и да ги възпитават."

"Не сме хомофоби. Разграничаваме грешника от греха. Грешника обичаме, а греха мразим и не искаме тази мерзост да превзема България и да нанася допълнителни проклятия върху нашата любима нация."

Към протеста се присъедини и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който по-рано разпространи официално своята позиция в защита на традиционното семейство.

Пред пилоните на Националния дворец на културата същевременно се събраха млади хора с черни фланелки, привърженици на "Национална съпротива".

В 17 часа започнаха да се събират привърженици на "Национална съпротива"; млади момчета, до 20-годишни. Те обявиха, че са демократи и че са излезли да пият бира. Лидерът им Благовест Асенов каза, че вече 12 години протестират в деня на "София Прайд", защото са привърженици на традиционните семейни ценности и се обявяват против хомосексуализма.

"Хубаво е, че все повече хора ни подкрепят", отбеляза той.

В 18 часа те тръгнаха на протестно шествие по предварително съгласуван маршрут по бул. "Витоша", бул. "Княгиня Мария-Луиза", "Дондуков", "Цар Освободител", ул. "Раковска", ул. "Оборище", до Паметника на незнайния войн, носейки плакати "Да запазим децата от разврата".

Шествията в защита на традиционното семейство бяха охранявани от многобройна полиция, за да не се стигне до сливането им и сблъсъци.

За шеста поредна година граждани се застъпват за брака между мъж и жена и семейните ценности и организират в Бургас "Поход за семейството".

За шеста поредна година граждани се застъпват за брака между мъж и жена и семейните ценности в Бургас

Снимка: БТА

Близо 100 души, главно представители на протестантски църкви, се включиха в защита на традиционното семейство в Бургас. Те издигнаха плакати "Здраво семейство, здраво общество", "Не на джендър идеологията" и "Всяко дете заслужава мама и татко". Шествието премина по главната улица "Александровска" до площада пред сградата на община Бургас. Повечето двойки бяха облечени в сватбени рокли и костюми. Те се обявиха против парада"София прайд".

Основната цел на протеста е утвърждаване на семейството, основано на брачния съюз между мъж и жена

Снимка: БТА

Ето какво споделиха някои от участниците, цитирани от БНР:

"Семейството е мъж и жена, това е Божествения модел. Това е, което трябва да знаят децата ни и в това да бъдат възпитавани."

"За по-голям и по-добър морал в България. Членуваме в протестантска църква в Бургас."

"Християнското семейство служи на Бога!"

Шествия в защита на традиционното семейство между мъж и жена се проведоха и в Пловдив, Варна и Русе. Организатори са Националната асоциация "Поход за семейството" в партньорство с протестантски църкви.

Навсякъде участниците ще приемат обща декларация за насърчаване на семейните двойки и против джендър образованието и джендър политиките.

"Предвижда се рисуване от деца, певчески изпълнения, специално в Бургас ще има танц на семействата под звуците на духовата музика. Някъде ще се пуснат балони във въздуха с надпис "Да, семейство от мъж и жена". Някъде хората ще са облечени или в сватбени облекла или в цветови, розови тениски за жени и сини тениски за мъже", каза по-рано Нели Тончева от организаторите.