Северномакедонският премиер Християн Мицкоски заяви, че страната му "няма да коленичи пред България" в отговор на  днешните изявление на президента Румен Радев и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Съжалявам, че подобни послания идват от източната съседка. Мисля, че подобни послания са част от Средновековието, но в съвременна Европа през 21 век имало политици като Радев. Готов съм да седна (да говоря) и с двамата", заяви Мицкоски.

И пожелавам на Борисов да направи правителството, защото "ние идваме от Европейската народна партия".

"Но и източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време ограбваха народа с европейско знаме. Трябва да свикнат с политици, които работят денонощно, и с политици, които нямат намерение да си кривят гръбнака, нямат намерение да подписват всичко. Политици, които са готови да говорят с документи и факти. Аз съм за изграждането на връзки и мостове със съседите и взаимното уважение. Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме уважение", каза македонският премиер.

Преди ден Мицкоски заяви, че докато той е министър-председател няма да позволи български диктат. Той не виждал защо българите в РСМ да бъдат вписвани в Конституцията на страната, с което направи заявка за промяна на преговорната рамка с Европейския съюз.

Думите му очаквано предизвикаха остра реакция у нас.

"Днес маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в РСМ. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки срещу поетите от РСМ международни ангажименти, но най-вече срещу собствените й граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната", коментира в отговор на Мицкоски президентът Румен Радев.

Той заяви, че очаква незабавни конкретни действия, както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване, за гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права. Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация, предупреди българският президент.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също реагира. "Договорите, особено международни и втъкани в преговорната рамка на ЕС, се спазват. Всякакви интерпретации не са добри за колегите от Северна Македония", заяви той, обръщайки се към Мицкоски. Той заяви, че ако има редовен кабинет, ще инициира среща с премиера на РСМ и подчерта: "Без нашата подкрепа и тази на Гърция РСМ нямат шанс за ЕС. Сега нека да са отговорни. Както са получили нашата подкрепа, сега не могат да разчитат на нея", категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

"Има такъв народ" излезе с декларация от парламентарната трибуна и пряко се обърна към Мицкоски с думите: "Докато говориш за български диктат, РСМ няма да влезе в ЕС.

"Френското предложение не може да се промени и ще е много жалко, ако Република Северна Македония завие в друга посока", заяви вчера и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Новоизбраният премиер на Северна Македония избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу европейска България", гласеше и позиция на лидера на ДПС по повод последните изказвания на лидера на РСМ.