Трябва да работим в посока изравняване на нивата на директните плащания в селското стопанство. Като министър ще ми бъде ключова цел да бъде завършена конвергенцията за директните плащания. Това заяви служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на участието си в най-успешния форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

Той участва в петата сесия на, озаглавена "Регионални перспективи за устойчиво производство на храни" в първия ден от форума.

Тридневното събитие започна днес и ще продължи до 28 юни в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Министър Тахов изказа благодарност за възможността да участва във форума. По думите му функциите на селското стопанство са многобройни - принос към опазване на околната среда, достоен доход за земеделските производители, осигуряване на заетост и най-вече развитие на селските региони.

"Поддържането на устойчиво производство на храни е именно една от основните философии, залегнала в директивите на ЕС", коментира Тахов и добави, че ключовата характеристика на хранителните системи е да запазят производството, разпространението и достъпа до храни в разумни граници.

За съжаление, ставайки свидетели на кризите, осъзнахме, че не сме напълно готови да се справим с предизвикателствата. Към настоящия момент земеделските и горските стопани трябва да отговорят на завишените екологични изисквания, предизвикани от Зелената сделка, както и да положат значителни усилия за управление на стопанствата си по начин, който да допринася за намаляване на ефектите от климатичните промени. Фермерите трябва да се адаптират към климатичните промени, които са свързани с много кризи", отбеляза земеделският министър и продължи:

"Наблюдава се драстично намаляване на производството, изоставяне на земеделската дейност и увеличаване на зависимостта от внос, което се отразява на сигурността на доставките. В социалноикономически аспект всичко това може да има негативен ефект върху заетостта и доходите. Смятам, че новите ЕП и ЕК следват да продължат да отчитат функцията на селскостопанската политика и да има справедлив бюджет, който да подпомага фермерите".

По думите му е от съществено значение да се запази политиката на подпомагане чрез инструментите на директните плащания, които са добре познати и за нашите земеделски производители.

Снимка: Булфото

"Трябва да работим в посока изравняване нивата на директните плащания, за да има равнопоставеност както в регионален, така и в европейски мащаб", каза още Тахов, допълвайки, че тази точка - за завършване на външната конвергенция за директните плащания, е внесъл преди 2 дни в Съвета на министрите в Люксембург.

Относно екологизация той обясни, че изискванията към нея трябва да бъдат ясни и изпълними,  фермерите да имат възможност да ползват алтернативи, за да не се възпрепятства земеделската дейност.

"Важно е осигуряването на единна рамка на ЕС, за да се чувстват равнопоставени селските стопани. Да им се гарантират достойни стабилни доходи и стабилност на сектора, което ще доведе до устойчива жизненоспособност на селските региони", отбеляза още министърът.

И беше категоричен, че не да се възлагат едни и същи правила и изисквания на държави с различни географски и агроклиматични особености.

"На базата на научени уроци е необходимо ЕС и ЕК да отчитат функцията на селскостопанската политика и всички да работим за сигурността на сектора", каза на финала на речта си д-р Георги Тахов.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.