Необходимо е да сведем до минимум глобалното затопляне, като едновременно с това подкрепяме икономиката, своята стратегическа самостоятелност и подкрепяме зеления преход във всички региони и общности в Европа, подкрепяме всички хора. Това каза Кириакос Какурис, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) при изказването си по време на най-успешния форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News. Тридневното събитие започва в 9 часа днес в столичния София Ивент Център и ще продължи до петък, 28 юни. По време на събитието над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Вицепрезидентът на ЕИБ се включи в дискусията в рамките на панела "Мобилизиране на капитал за зелени политики", модериран от Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ (2019 - 2023). Първото изказване на форума направи Людмила Петкова, служебен вицепремиер и министър на финансите.

Какурис представи различни инструменти за подкрепа, които ЕИБ предоставя.

Вицепрезидентът на ЕИБ обясни, цитиран от БТА, че банката има възможност да мобилизира както публични, така и частни финансови източници, като добави, че 22 млрд. евро е внесеният капитал на банката и тя е мобилизирала 5 трлн. евро под формата на инвестиции. Ние помагаме за подобряване живота на хората. За всяко евро, с което кредитираме, мобилизираме по 5 евро под формата на инвестиции. Нашият бюджет дава възможност европейският капитал да бъде впрегнат на работа в европейския бизнес, посочи той.

Какурис отбеляза, че на 21 юни министрите от ЕС одобриха стратегическата пътна карта на Групата на ЕИБ, която определя осем ключови приоритета на банката за финансиране на ЕС, един от които е в областта на климата.

Ролята на ЕИБ е да осигури успеха на зеления преход в Европа, каза още той.

Ще се върнем към европейския финансов инструментариум за зелена трансформация, но преди това да акцентираме върху казаното от вицепремиера Людмила Петкова във връзка с възможностите за финансиране на прехода. Планът за възстановяване и устойчивост на България (ПВУ) е един от най-зелените в Европа, категорична бе тя, като добави, че мерките в подкрепа на целите в областта на климата представляват повече от 60 процента от общия размер на отпуснатите по него средства.

Людмила Петкова отбеляза още, че отделните страни членки имат различни стартови позиции, като подчерта, че за някои държави постигането на амбициозните климатични цели отнема много повече време и ресурси, отколкото за други. Финансовият министър отбеляза необходимостта да бъдат отчитани съществуващите различия и възможности, административният капацитет и нуждите на отделните сфери на бизнеса от подкрепата както на национално, така и на европейско ниво.

Людмила Петкова, служебен вицепремиер и министър на финансите

Снимка: Булфото

Реформите и инвестициите, включени в ПВУ имат потенциала да допринесат за декарбонизация на икономиката чрез засилено производство и съхранение на електроенергия от възобновяеми източници, повишаване на енергийната ефективност, изграждане на устойчива пътна и железопътна инфраструктура за транспорт с нулеви емисии, както и развитие на устойчиво селско стопанство и управление на водните ресурси, коментира Петкова.

Сред участниците във форума бе и Илияна Цанова, заместник генерален директор на ГД "Бюджет". На свой ред тя изтъкна, че ЕС трябва да адаптира своята стратегия в новата геополитическа реалност. Цанова каза, че Общността има уникална възможност да модернизира икономиката си, да промени икономическия модел. По думите й няма да е лесно, защото в момента нямаме технологиите, а с наличните може да се постигнат само част от целите. Затова Цанова изтъкна важността на инвестициите в нови технологии за модернизация на инфраструктурата, за адаптация на съществуващата инфраструктура към климатичните промени, които все по-често усещаме ежедневно, както и за запазване на екологията и биоразнообразието.

Снимка: Булфото

Но истината е, че ЕК няма да се справи сама в това отношение, ние имаме споделена отговорност с националните правителства на страните членки, с индустрията, с обществото, с банките и финансовите институции, само заедно можем да постигнем този успешен преход, който да е приемлив за всички, отбеляза Цанова.

Представителят на ЕК каза още, че дебатът за зеления преход днес е много важен в навечерието на големите решения в ЕС за следващите приоритети и бюджет на Съюза.

Цанова припомни, че от необходимите 500 млрд. евро на година за зелени политики, 2/3 се предвижда да бъдат частни капитали. Тя постави акцента върху въпроса как да привлечем бизнеса да инвестира в Европа - но и да ги улесним в това. 

Важно е да се намери отговор и на въпроса кои инвестиции да се насочат на общностно ниво и кои на национално, отбеляза Цанова. Тя разкри, че предстои ЕС да емитира дълг от 800 млрд. евро.

Роджър Хавенит, заместник-изпълнителен директор на ЕИФ

Снимка: Булфото

Роджър Хавенит, заместник-изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), представи възможностите на фонда и инструментите за подкрепа на малките и средни предприятия при зелената трансформация и изрази важността те да останат конкурентоспособни.

Не бива да се намалява нашата конкурентоспособност, но трябва да бъдем реалисти - зелените дейности ще ни дадат възможност да сме по-конкурентоспособни, но за да го постигнем, трябва да мислим и за гражданите, каза Хавенит. Той посочи, че ЕИФ като организация иска да помогне на всички да се приспособят към новата реалност.

Малките и средните предприятия са в центъра на нашето пътуване, подчерта зам.-директорът на ЕИФ.

Цанко Арабаджиев, член на УС и изпълнителен директор на Българската банка за развитие

Снимка: Булфото

До две седмици ще подпишем споразумение с ЕК по отношение на програмата InvestEU и през следващите години над 2,5 млрд. лева ще тръгнат към българския бизнес с гаранции от Българската банка за развитие (ББР). Това каза Цанко Арабаджиев, член на УС и изпълнителен директор на ББР.

Арабаджиев посочи, че това представлява гаранция от ББР към малкия и среден бизнес в страната и ще подпомогне финансирането с намалени изисквания за обезпечение, което е един от основните проблеми, които срещаме във финансирането на малки и средни компании, посочи Арабаджиев. Той припомни, че ББР премина одит и вече е сертифицирана като управляващ партньор и може да управлява европейски средства, нещо, което по думите му преди няколко години изглеждаше трудно постижимо.

ББР изпълнява основната си роля да подпомага малкия и среден бизнес, икономическия потенциал на компаниите в страната, каза Арабаджиев. Той отправи апел за съвместна работа- с институциите да се обсъждат възможностите за създаване на нови финансови инструменти, а към представителите на бизнеса - да се възползват от финансиране, като добави, че ББР са насреща, имат необходимия технически потенциал за предоставяне на тази подкрепа. Средства има, всички трябва да направим така, че те да могат да стигнат до когото трябва и да бъдат усвоени по най-добрия начин, добави Арабаджиев.

Камелия Минева, член на УС и Изпълнителен директор на ПроКредит Банк

Снимка: Булфото

Камелия Минева, член на УС и изпълнителен директор на "ПроКредит банк", представи устойчиви политики на банката към малките и средни предприятия. Тя каза, че не е предизвикателство да мобилизират средства и даде пример, че само за последните 12 месеца са подписали споразумения с Европейския инвестиционен фонд и Европейската инвестиционна банка за над 2 млрд. лева. Предизвикателствата са повече по отношение на това тези средства да стигнат до малките и средните предприятия, каза тя. Минева добави, че те са по-различни от големите компании, които са по-запознати с ESG принципите и са подготвени да оценяват определени инвестиции, знаят как да декарбонизират, докато с по-малките компании вече 10 години обсъждат как те да направят прехода към по-зелен бизнес. Това, което се промени в последните 2-3 години, е, че ние все повече дискутираме с тях рисковете, които настъпват от климатичните промени, а оттам следват други рискове, които ще засегнат голяма част от малките и средни предприятия, с който работим, каза Минева и посочи необходимостта да има реакция за справяне с тези рискове.

Красимира Райчева, мениджър на Visa за България

Снимка: Булфото

Красимира Райчева, мениджър на Visa за България, отбеляза техни инициативи за стимулиране на устойчиво потребителско поведение. Visa е пионер и катализатор за промени към по-чисто и устойчиво бъдеще и насърчава устойчивото поведение на крайните потребители, каза Райчева. Тя посочи, че в основата на техния бизнес стои дигитализацията на плащанията и добави, че това показва, че колкото повече са дигиталните плащания, толкова по-устойчиво е поведението на крайния потребител. Райчева обаче каза, в България имаме още да работим в тази посока и даде пример, че две трети от плащанията все още се извършват в брой. Дигитализацията на плащанията е голяма възможност, важно е да се стимулира този тип плащания, каза тя.

Дискусиите от първия ден от Green Transition Forum 4.0 са с фокус върху зеленото финансиране, земеделието, транспорта, климата, декарбонизацията и ESG. 


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.