Светите мощи на братята Кирил и Методий, които за първи път ще бъдат изложени за всенародно поклонение, бяха посрещнати официално днес в София с празничен камбанен звън.

Още снимки може да видите в галерията ни 

От вчера мощите са в Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян", а от днес ще бъдат изложени в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в столицата, където могат да се видят до 25 май на обяд.

Посрещането на Светите мощи стана на кръстовището на бул. "Христо Ботев" и бул. "Александър Стамболийски", а с литийно шествие по булеварда светините бяха пренесени в храма "Св. Неделя".

Снимка: БТА

"Светите мощи на Светите равноапостолни братя никога не са били изнасяни на поклонение - в православна, в католическа или в славянска държава", съобщи за БТА белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит.

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей - игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта - столицата на монашеската република, Карея.

Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор обясни, че българите ще може да се поклонят на Светите мощи - "на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и на две частички от ребрата на Св. Методий - архиепископ Моравски".

"Има и една малка частица от Светия животворящ Кръст Господен. За първи път Светите мощи излизат от Гърция след тяхното връщане, а първата православна и славянска страна е България, което е важно и символично", допълни архимандрит Никанор.

В катедралния храм президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, участваха в поклонението пред мощите на равноапостолните братя. Беше отслужен молебен, а храмът вече посреща желаещи да участват във всенародното поклонение.

"Искам да отбележа, че тези мощи за първи път се изнасят в славянска страна. Това е безспорно признание за огромния принос и неразривна свързаност на България, на нашия народ, със святото дело на братята Кирил и Методий", заяви държавният глава.

"Нека днешният знаменателен ден ни напомня, че България е била и ще пребъде, като държава на духа. Нека има просветеност, разум, мир и благоденствие. Честит празник", пожела президентът.

При необходимост "Св. Неделя" ще бъде отворен през цялата нощ, съобщават от Софийската митрополия.

Снимка: БТА