Гласували са 19,94% от имащите право на глас, съобщи за БНР Таньо Брайков - председател на общинската избирателна комисия.
 
В самото село Змейово от 411 избиратели са гласували едва 81. От тях за затварянето на полигона са 33-ма, а 48 са против.
 
Гласували са 15 313 души. По закон, за да има правна тежест, в референдума би трябвало да участват 68 552 души, колкото са били активните избиратели на последните местни избори през 2011 година.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за общински съвет в съответната община и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

С референдума ще приключат спекулациите за замърсяванията на Стара Загора, коментира кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Инициатори на допитването са старозагорски граждани, според които в региона атмосферният въздух и околната среда са замърсени и има повишен риск от заболявания. Институциите обаче не виждат риск.

Министерството на околната среда и водите и МО излязоха със становище, според което замърсяването в Стара Загора не е от полигона. 

В Комисията по петициите в Европейския парламент предстои да бъде разгледана петицията на инициативната група "За чист въздух над Стара Загора", под която стоят подписите на над 30 000 души.