В 46-ия ден на антиправителствени протести недоволните от управлението хвърляха памперси с надпис "Оставка" по сградата на Министерския съвет заради хилядите деца, които остават извън детските градини в София.

Вижте снимки

"Някой горе, там, в онази сграда може да ги ползва за страх, но всъщност памперсите са с надпис "оставка" и това е в името на тези 7000 софийски деца, за които за поредна година няма детска градина в София. Ние не искаме тези деца да растат в такава държава и при такава власт", каза един от "Отровното трио" Арман Бабикян.

Малко по-рано недоволни граждани се събраха около фонтана при президентството. Те чуха няколко изпълнения на естрадния певец Тодор Трайчев, носител на приза "изпълнител на годината през 1983 г."

След това пред Министерски съвет по инициатива на майките от "Системата ни убива", деца разбиха специално подготвена пинята с бонбони, която представлява тиква със залепена върху нея снимка с лика на премиера Борисов.

Протестиращите обмислят дали е необходимо да блокират нови кръстовища в София. Други обаче смятат, че гражданската енергия трябва да се пази за 2 септември, за когато е обявен национален протест.

Пред БНР част от тях коментираха поста на премиера Бойко Борисов в социалните мрежи, в който той заявява, че "развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук". Според протестиращите стиснатият юмрук не означава насилие, а е символ на борбата за власт на народа, на сплотеността.

Протестиращите запазиха мълчание под звуците на националния химн и се отправиха на традиционното си шествие по бул. "Цар Освободител" до Орлов мост.

Снимка: БТА

Контрапротест на Румънското посолство

За шеста поредна вечер граждани пък се събраха на контрапротест на кръстовището при Румънското посолство. Целта им е да не допуснат блокада там. Хората наричат себе си "гражданска стража" и разчитат на полицията да им помогне, тъй като са подали уведомление за протеста си.

Пред Канал 3 участници споделиха, че са подали сигнал до прокуратурата под формата на онлайн петиция. До момента тя е подписнана от 2100 души. Според контрапротестиращите в главата "Престъпления срещу републиката" половината точки са нарушени от организаторите на блокадите. Местата не са заявени и блокадите са незаконни.

От понеделник контрапротестът ще обхване още една точка - Пилоните пред НДК, където ще се събират подписи с искане за импийчмънт на президента Радев като "разединител на нацията".

В четвъртък идната седмица се предвижда контрапротестът да прерастне и в шествие от НДК до сградата на президентството

 Недоволството в страната

Недоволни от управлението на страната граждани отново се събраха на Главната улица в Пловдив. Със знамена, озвучителна техника и лозунги демонстрантите поискаха оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Хората отправиха и призив за по-голяма активност на пловдивчани в протестите.

В Русе хората, които бяха пред Съдебната палата на централния площад "Свобода", събираха подписи за оставка на правителството на Бойко Борисов. Всеки желаещ имаше възможност да пусне своя глас с мнение за това какво бъдещето иска за България в специално изготвена за целта "урна на промяната" и да получи като подарък книга. Русенският музикант Иво Минчев също подкрепи протеста с изпълнения на китара, започвайки с инструментал на знаковата песен на "Скорпиънс" "Вятърът на промяната".

Фейсбук групата "Палатков лагер община Варна" обяви тема на протеста тази неделна вечер: DMS Зимнина за Гешев! От нашите мази за вашите гуши!. Протестиращите тръгнаха на шествие към сградата на съда до шадраваните в центъра, като скандираха "Варна, събуди се!". Традиционните призиви са: "Оставка веднага" и "Гешев е позор - оставка и затвор".