Национален протестен митинг на федерациите на КНСБ и КТ "Подкрепа" блокира "Триъгълника на властта" - площад "Независимост" в центъра на София с искане за отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия и в защита на работещите в енергетиката.

Снимки от протеста ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: БТА

В протеста участват служители на "Марица Изток", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", които искат да се запази работата на мощностите, произвеждащи ток от въглища и помощ от държавата за сектора.

Снимка: БТА

Енергетиците и миньорите настояват за гарантирано изкупуване от страна на държавата на произведения от тях ток, както и да има адекватна енергийна стратегия. Според тях нито една точка от обещаното им през октомври от миналото правителство не е постигната. 

Миналата седмица депутатите от 49-ото Народно събрание отложиха с една година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители, която трябваше да започне от 1 юли 2024 г., припомня БТА. Предвидено беше Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар.

Снимка: Булфото

"Какво означава либерализация на пазара на битовите потребители - това, уважаеми зрители, означава да плащате с българските си доходи европейските цени на електроенергията. Напълно е ясно, че това е непосилна задача за нас. Щяха да има закон за енергийно бедни, какви ли не отлагания, какви ли не врътки и хватки. Нищо от това няма налице", каза пред БНТ Ростислав Рашев.

"За пореден път ние сме тук и ще продължи да бъдем тук, докато нашите искания не се удовлетворят и нека наистина цяла България да разбере, че ние не защитаваме само миньорския труд, а цяла България, за да имаме енергийна независимост и национална сигурност", заяви Дарина Колева.

Снимка: БТА

"В Перник преди време се закриха мините, сега ТЕЦ-ът е основният, който снабдява с електричество и топлина в Перник. Ако и той бъде закрит, тогава вече районът също е потърпевш", категоричен е Стефан Маринов.

Пространството в района на триъгълника на властта остава затворено, а енергетиците са категорични, че ще продължават акцията, докато не бъдат чути.

Снимка: Булфото

ИЗБРАНО