"Ранобудните" се обявиха срещу проекта за нов закон за МВР, който по думите им, предвижда ограничаването на основни човешки права, като правото на свободен протест.

Те протестираха и срещу узаконения, според тях, "политически, съдебен и полицейски произвол, полицейщината и диктатурата".

Снощи студентите решиха, че прекратяват окупацията в Софийския университет.

"Ранобудните" обявиха, че заменят окупацията с изненадващи протести на различни места в София и няколко часа по-късно се събраха пред сградата на вътрешното министерство.

Те обявиха също, че ще се включат в протеста с искане за оставка на правителството на 15 януари пред Народното събрание.

Вижте снимки от протеста пред МВР >>

Футболните фенове

Междувременно на пресконференция в Пловдив председателят на сдружението на българските футболни привърженици Елена Ваташка обясни, че настояват за промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, съобщи БТА.

В ранните сутрешни часове на 10 януари футболни фенове от Пловдив и София са задържани от полицията и са принуждавани да подписват декларации, че няма да участват в митинги и протести. Задържаните фенове са освободени към 11 часа наобяд, когато протестът пред НС е бил към своя край.

От сдружението определиха действията на униформените като връщане към политическата полиция.

"Арестите ни мотивираха и ние ще се борим до край за промяна на закона, за да бъдем защитени като всички български граждани", допълни Ваташка.

По думите й в нормативната уредба има три абсолютно неприемливи разпоредби.
Това са липсата на възможност за обжалване на присъдите на хората, осъдени по този закон, вмененото задължение на ръководителите на футболните клубове да доносничат на МВР за склонни към агресия лица и създадения регистър на осъдените лица, който се използва и за неспортни акции на полицията.

На срещата с медиите присъстваха представители на фен клубовете на "Ботев Пловдив", "Локомитив Пловдив", ЦСКА, "Левски", "Берое" и "Пирин". Те се обединиха около искането полицаи и прокурори да носят отговорност за действията си при репресия и незаконни арести, като им се снема имунитетът.