Зеленият пакт според мен е най-всеобхватната правна рамка в света, климатичният ред е залегнал в тази рамка и трябва да го постигнем до 2050 година. Това заяви Марош Шефчович, изпълнителен заместник-председател на ЕК за Европейски зелен пакт по време на участието си в осмата сесия "Ключови приоритети в областта на климата. Пътят пред Европейската зелена сделка" от форума "Green Transition Forum 4.0 - Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организиран от Dir.bg и 3Е News. 

Тридневното събитие започна днес и ще продължи до 28 юни в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Това е четвърто издание на най-успешния форум за зелена трансформация.

Сесията бе водена от Сергей Станишев. Министър-председателят на България от 2005 до 2009 г. и член на Европейския парламент модерира осъществената безпрецедентно в България трансатлантическа връзка между САЩ и Европа, в която в онлайн разговор участваха и Джон Кери, държавен секретар на САЩ (2013 - 2017) и специален пратеник на американския президент по въпросите на климата (2021 - 2024), и изпълнителният заместник-председател на ЕК по Европейския зелен пакт Марош Шефчович. 

В ключов разговор от глобално значение за Зеления преход Сергей Станишев попита какви са поуките и посланията, които са чули от хората в диалога за Зеления пакт и какво влияние ще окажат те на европейските политики, Шефчович коментира, че наистина има нужда от повече ангажираност със заинтересованите страни.

"Защото развитието е много бързо и ние трябва да гарантираме, че ще има разбиране от тези, които ще бъдат засегнати от тези промени - хората, индустрията. Но това, което стана ясно след срещите, е, че хората разбират, че трябва да се насочим към климатична неутралност, за да гарантираме и живота на поколенията след нас. Мисля, че има консенсус по този въпрос", обясни Шефчович.

Той открои и въпроса за затоплянето на континента и бедствията, които са много повече.

"Губим хора и милиарди в имущество. Например Индия, Африка, където няма да може да се отглеждат земеделски култури заради сушите, това ще е историческа промяна. Зеленият пакт според мен е най-всеобхватната правна рамка в света и климатичният ред е залегнал в тази рамка и трябва да го постигнем до 2050 г., целите ни са изключително амбициозни, гледаме как ще ги реализираме, дали има финансиране, дали ще се справим с всички тези разрешителни, защото ако трябва да се чака за разрешение за АЕЦ години, това е много дълго", подчерта Шефчович и продължи:

"Зеленият парк е наистина мащабна законодателна рамка, но трябва да гарантираме съчетаването на всичко това със съответното финансиране, за да бъдат привлекателни тези мерки и бизнесът да се заеме. Защото е не само важно за хората, но и за да има печалба за бизнесите - трябват ни много повече средства, отколкото са налични, трябват частни. Ще се използват различни лостове, за преодоляване на тези трудности".

По думите му друга голяма тема е ядреното възраждане.

"Отговорността я споделяме със САЩ, когато говорим за климатичното финансиране, мисля, че допринасяме доста, 42,5 млрд. Но не можем да се справим с изменението на климата без трансфер на технологии", обясни Шефчович и добави, че силно поддържа създаването на трансатлантическия пазар за чисти технологии.

"Това ще има изключително положителен ефект върху икономиката. Нещо, което е изключително привлекателно - определено трябва да го направим. Мисля, че това е ясна възможност за сектора, който определя нашата конкурентоспособност и тук трябва да насочим вниманието си", заяви още той.

"Ако погледнете изборите за ЕП, в момента се водят разгорещени преговори, но от гледна точка на проевропейския център - той е мнозинство, не мисля, че трябва да бъдем доволни от резултатите, трябва да работим към по-широк консенсус и по-работещи механизми за в бъдеще. Това засяга политическите групи едновременно. Бъдещата конкурентоспособност на ЕС няма да е в старите технологии, а в произвеждането на батерии, електромобили, изкуствен интелект и това са сферите, където е най-тежка конкуренцията. Осъзнаваме, че трябва да се насочим в тази посока, за да сме конкурентоспособни в 21. век", каза още той.

По думите му трябва така да бъдат направени политиките, че да бъдат подкрепени гражданите.

Попитан от Сергей Станишев какви са  правилните корекции и как можем да направим Европа по-конкурентоспособна от промишлена гледна точка, Шефчович отговори следното:

"Мисля, че трябва да е осигурено участие в конкуренцията на световен план, да няма незаконни практики. Да използваме неща, които досега не сме използвали много - например обществените поръчки. Ако искаме устойчивост, цифрови паспорти, рециклиране и всичко останало, за да работим устойчиво, това трябва да бъде новият подход, защото трябва да създадем среда, която подкрепя чрез капиталовите пазари в Европа тези усилия, същото важи и за САЩ. 


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.