Оперативната обстановка в северозападната част на страната остава усложнена, съобщава МВР.

Служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", съвместно с представители на местната власт и доброволци, осигуряват наблюдение на критични точки на водоемите в засегнатите от валежите населени места. По данни на НИМХ-МОСВ се очакват значителни по количество валежи в 16 области.

Четвърти ден продължава работата на хидромодула в Монтана на язовир "Христо Смирненски", чиито възможности позволяват отвежданата вода да е до 20 куб. метра в минута. Към момента язовирното съоръжение не прелива.

Хидромодул има и на язовир "Клисурица". Трите моторни помпи работят с максималните си възможности от 20 куб. метра в минута и подпомагат контролираното изпускане на водата от язовира.

С особено внимание продължава наблюдението на нивата на язовирите "Липница" и "Огоста". Продължава изпускане на двете съоръжения. Към момента язовир "Огоста" разполага със свободен обем.

Във вчерашния ден екипи от Столичната пожарна извършиха наблюдение на река "Искър" в районите на с. Кокаляне, кв. "Курило" - гр. Нови Искър и бул. Цариградско шосе -парк "Врана".

Десетки сигнали за отводнявания и паднали дървета бяха подадени в МВР през изминалото денонощие. В столицата екипите на пожарна са отводнявали гаражи кварталите "Младост" и "Левски". Реагирали са на обаждания за две паднали дървета. От обилния дъжд снощи наводнени бяха подлезите при НДК и Лъвов мост, а на Околовръстния път три коли закъсаха и се наложи от тях да бъдат извадени пет човека.

Изпускане на води от яз. "Студена" повиши нивото на река Струма

Обемът на язовир "Студена" към днешна дата е 24 193 000 кубични метра, съобщиха от ръководството на "ВиК" Перник. Оттам заявиха, че за да не се стигне до допълнително увеличение в нивото на река Струма и преливане на коритото ѝ, не се предвижда изпускането на по-голяма част от водните маси на язовирното съоръжение.

"Студена" има достатъчен свободен обем и може да поеме очакваните интензивни притоци вследствие на дъждовете в следващите дни, уверяват от дружеството.

Към момента се изпускат около 1500 литра в секунда, което е повишило нивото на реката от пет на 15 сантиметра в зависимост от широчината ѝ в отделните участъци. От утре прогнозата е за по-слаби дъждове и с това темпо притокът на изпускане ще стане по-малък от разхода, което означава, че обемът на язовира ще намалява, добавят от "ВиК".

Експертите в дружеството следят постоянно състоянието на водния обект, а всички техни действия се координират с Басейнова дирекция "Западно-беломорски район".

Преди дни директорът на ВиК Перник Борислав Иванов също потвърди за БТА, че на този етап няма опасност от преливане на водоеми и наводнения по поречието на Струма.

Зов за помощ за Берковица

Областният управител Здравко Здравков се обърна към жителите на област Добрич с апел за подкрепа и помощ на пострадали от наводненията в Северозападна България, съобщи главният експерт "Връзки с обществеността" на Областната администрация в Добрич Вержиния Георгиева. Много населени места пострадаха от наводненията, в резултат на прелелите от коритата си реки, допълват от администрацията.

"Да протегнем ръка и помогнем на пострадалите така, както хиляди хора помогнаха на жителите на Добрич, когато през 2014 г. градът бе наводнен в резултат на проливен дъжд", апелира Здравко Здравков.

Тези, които имат възможност и желание, могат да направят дарение по банкова сметка на община Берковица, която е обявена на страницата на общината. Поройният дъжд наводни приземния етаж на лечебното заведение и предизвика множество щети. Събраните средства ще бъдат изразходвани за закупуване на изгорелите електроуреди, каза още Здравков.

От Областната администрация обръщат внимание, че Българският Червен кръст има създаден фонд за набиране на средства за подпомагане на пострадали при бедствия, аварии и кризи, чрез който също може да се дарява. Няколко общини в страната, сред които Габрово и Сандански също започнаха благотворителни кампании за Берковица.

И днес близо 100 военнослужещи от Сухопътните войски с 15 единици тежка и специализирана техника помагат за възстановяване на Берковица от пораженията, нанесени от проливните дъждове. Независимо от неблагоприятните метеорологични условия и неспиращите дъждове, усилията на военнослужещите от Сухопътни войски дават резултати. Те изпълняват задачи по почистване на пътната инфраструктура и на речното корито, съобщиха от Министерство на отбраната.

"Радостно е, че в Берковица, където на 1, на 4 и на 12 юни имаше поройни дъждове и наводнения, през тази нощ не е валяло интензивно и няма нови щети", заяви областният управител на Монтана Валери Димитров.

Опасност от високи води в Пловдивско

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев обяви готовност за свикване на Областния кризисен щаб заради прогнозите за очаквани обилни валежи в Пловдивския регион, съобщиха от Областната администрация. Опасността от високи води се следи непрекъснато и при необходимост ще се реагира незабавно, както е предвидено в областния план за реакция при бедствия и аварии.

Във връзка с разпореждане от Министерски съвет за предприемане на адекватни мерки съм изпратил писма до кметовете на всички общини, до ръководителите на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив, "Напоителни системи", Областно пътно управление, в които съм поискал да бъде направен оглед на речните корита, дигите и дерета, посочи Стоев. Отделно е изискана информация за критичните участъци във всяка една община и какви действия се предприемат за тяхното обезопасяване.

По информация от общините са взети превантивни мерки и е създадена организация за почистване на опасните участъци. Осигурено е 24-часово наблюдение на нивото на реките и язовирите, за да има възможност за реакция при опасно покачване на водите. Създадена е мобилизация на доброволните формирования, уведомени са и пътноподдържащите фирми за подпомагане с техника.

Има някои критични участъци по поречието на река Стряма на територията на Община "Марица", каза Стоев. Там има диги, които трябва да бъдат укрепени от "Напоителни системи", но те не разполагат с техника за това. Областният управител е изпратил писмо до ръководството на дружеството в София с настояване да бъдат осигурени строителни машини.

Най-притеснен съм за района на Стамболийски, където положението е критично и отпреди повече от 2 години има сключен договор за почистване на речното корито на Марица, коментира Стоев. Договорът е обжалван в съда от екоорганизация, която отказва срещи, и нищо не може да се предприеме.

Днес е изпратено писмо и до всички членове на Областния кризисен щаб да бъдат на разположение в събота и неделя, защото при евентуално усложняване на обстановката областният управител ще свика щаба, за да се предприемат необходимите действия за превенция и защита на населението.

Община Карлово внимателно следи метеорологичната обстановка и е готова за действия, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Създадена е организация за почистване и наблюдение на реките и деретата на места с най-висок риск, доброволното формирование "Васил Левски" е уведомено и е в готовност да се включи в кризисна ситуация. БТА припомня, че през септември миналата година след поройни дъждове бяха наводнени няколко карловски села и населени места от общините "Марица" и Калояново.