Почина доц. Джими Найденов, един от най-обичаните преподаватели във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Той е угаснал тази сутрин, съобщи каза съпругата му Вера Джамбазова.

Освен преподавател по журналистика Джими Найденов също беше експерт в пиара и на теория, и на практика. Беше сред най-търсените специалисти в областта на политическия пиар, защото умееше ясно и картинно да обяснява не само същността на политическия процес, но и нуждата от конкретен имидж на участниците в него

Негови колеги, приятели и възпитаници споделят за уменията му като преподавател.

"След тежко и продължително боледуване на 16 юни 2023 г. почина нашият скъп колега и приятел гл. ас. д-р Димитър Найденов-Джими, пише и в съобщение на академичната общност на ФЖМК, публикувано в сайта на факултета.

"Това е огромна загуба. Той беше близо 50 години преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация. Наистина остави десетки, стотици последователи и приятели, любими ученици. Може да се каже, че той е учител с голямо "У" на поколения журналисти не само по пресжурналистика, по PR, а въобще - по медии и комуникации", каза деканът на ФЖМК проф. Веселина Вълканова пред БТА.

 "Многобройните му колеги и възпитаници ще го помнят винаги с неговото обаяние, огромна ерудиция и аналитичен ум, съчетани с невероятното му чувство за хумор, доброта и отзивчивост", гласи още съобщението на ФЖМК.

"Отиде си от този свят сеньор Джими Найденов. Каквото и да напиша, все ще е недостатъчно. Мисълта и словото бяха неговите оръжия, а с тях беше въоръжен до зъби. Тръгна си, бих казал махна се от този свят и остави примера си на учител, експерт и приятел. Бог да го прости", написа Евгени Петров.

Имаше превъзходно чувство за хумор, без да е надменно, въпреки огромните му познания и красивия му ум. Заради неговото сладкодумие, интересните лекции и доброто му отношение към студентите, всички те го обичаха безкрайно и не пропускаха часовете му. Дори в месеците, когато беше болен, те се струпваха в дома му, за да го слушат. А той умееше да поднася научната материя достъпно, смесвайки я неподражаемо с уроци за живота. Така остави дълбоки следи у всички, били негови ученици в университета. Ще ни липсва много", ", отбелязва още Паола Хюсеин в "24 часа".

 Димитър Найденов - Джими е роден на 18 ноември 1958 г. в София. През 1981 г. завършва Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е дългогодишен журналист и изследовател на масовите комуникации. Работил е във вестниците "АБВ" и "Учителско дело". От 1983 г. е преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет. Главен асистент е в катедра "Пресжурналистика и книгоиздаване". През 2012 г. защитава докторска дисертация на тема "Кризисни ситуации и медийно поведение".

Димитър Найденов е съосновател и управляващ съдружник на PR агенция "Кота 97" ООД. Той е сред учредителите на Клуба на сеньорите, който обединява утвърдени специалисти в PR дейностите и на клуб "Екзаминър", който включва политолози и социолози.

Димитър Найденов е автор на книгите "Пресжурналистика" (сборник очерци, 1995) и "Фейк нюз" (2021), посветена на начините на противодействие и неутрализиране на въздействието на фалшивите новини.

Носител е на национална журналистическа награда за репортажи от АЕЦ в Чернобил и за одеската криминална полиция.