Лионхарт обясни, че това е 85-ят чуждестранен офис на агенцията и е естествено продължение на общия ангажимент на двете страни в борбата срещу наркотрафика, съобщиха от пресцентъра на МВР.

ДЕА има офиси в съседните Гърция и Търция, прибавяйки и София - агенцията прави златният балкански триъгълник срещу трафика на дрога от Афганистан към Европа. Двамата специални агенти на ДЕА ще осигуряват светкавичен обмен на информация с българските антимафиоти, предаде БНТ.
"Освен това те ще осигуряват и по-добър контакт с останалите 84 офиса, които имаме по света. И това ще подобри още работата на българската полиция и ще ни позволи да работи по по-мащабни случаи, както и това да става по-ефективно. Трябва да знаете, че трафикът на наркотици вече не признава никакви, ама никакви граници", изтъкна Мишел Лионхарт.

„Нашето приятелство се основава на взаимно уважение и обща загриженост, свързана с въпросите на наркотрафика. През изминалото десетилетие стотици български служители са участвали в обучения на DEA. В момента агентите ни работят рамо до рамо, много успешно с нашите български партньори. Само през миналата година стотици килограми наркотици и тонове прекурсори бяха спрени преди да стигнат лабораториите, за които бяха предназначени. Затова днешното откриване на офис на DEA в България е изключително важно”, заяви по време на церемонията Мишел Лионхарт.

Тя уточни, че премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов са оказали подкрепа във всяка една стъпка по общия път от първоначалните разговори до изпращането на представител на DEA в България преди няколко години и пристигането на аташе по въпросите на наркотрафика в страната.
„Нашето сътрудничество и успехите в работата с вас нарастват”, каза Мишел Лионхарт.

„Откриването на офис на DEA в България е знак за стратегическо партньорство и сътрудничество между САЩ и България. Изключително съм развълнуван, защото това беше една мечта”, каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той благодари за добрата оценка, дадена от Мишел Лионхарт за българската правоохранителна система.

„Без общите усилия на всички институции това нямаше да стане”, подчерта Цветан Цветанов. „С откриването на офис на DEA в България допринасяме за общата колективна сигурност в ЕС”, каза още вътрешният министър и допълни, че това е изключително важно, тъй като страната ни засилва основната си роля по пресичането на наркоканалите.