Първите за летния туристически сезон чужди туристи пристигнаха на Летище "Бургас" с чартърен полет от Нидерландия. Те бяха посрещнати от министъра на туризма Николина Ангелкова, кмета на Бургас Димитър Николов, директора на Летище Бургас Георги Чипилски и туроператорски компании.

Вижте снимки

С полета от Амстердам у нас пристигнаха 180 пасажера. Те бяха посрещнати с фолклорна програма, подаръци с рекламни материали и рози. Гостите бяха извозени с автобуси до Несебър и курорта "Слънчев бряг", където ще почиват. Преди това обаче те бяха запознати с условията за пребиваване и санитарно-хигиенните мерки срещу COVID-19.

Някои от туристите споделиха, че идват за първи път в България и са я избрали, защото е сигурна дестинация за тяхната почивка.

Министърът на туризма каза, че авиокомпанията докарала първите туристи, ще изпълнява полети до България четири пъти в седмицата.

Надявам се при спазване на мерките, а и предвид това, че в Бургаски регион досегът с коронавируса е под 1 процент, да успеем да реализираме летен сезон, макар и труден, добави Ангелкова. Тя изрази надежда, че и с гласуваната субсидия от 35 евро да бъде разширена полетната програма.

С днешния полет от Нидерландия се слага началото на активния туристически и чартърен сезон на Летище-Бургас.

Кметът Димитър Николов заяви, че Община Бургас продължава да работи активно за облекчаване на процедурите за привличането на повече туристи.

"Следващите полети са утре. Четири са от Германия, непосредствено след това започват от Чехия, Словакия, Словения и мисля че вече влизаме в нормален режим на пристигане. Преди малко получихме подкрепа от Министерството на туризма. В понеделник ще внеса до Външното министерство писмо от Бургас за това, че повече от 30 процента от туристите в нашия регион са извън Европейския съюз, да отпаднат ограниченията за 14-дневна карантина за руски туристи и тези, които са извън Европейския съюз. Така ще може да поемаме полетите от държавите от бившия соцлагер, които не попадат в списъка на страните членки в Европейския съюз. Копие от писмото ще бъде изпратено и до Министерството на здравеопазването. Друг вариант е да получим компенсиране, заради невъзможността да приемаме такива туристи", заяви Николов