Софийският районен съд оправда лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов по обвинението, че е всял паника сред населението чрез свои изказвания, свързани с наличностите в складовете на държавния резерв, както и за противоепидемичните мерки по време на пандемията от коронавирус.

През март 2020 г. прокуратурата привлече Костадинов към наказателна отговорност заради твърдението му в интервю същия месец по-рано, че въведените мерки срещу COVID пандемията са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите". Освен това той отправил заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси с думите: "Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено". 

Наказателното дело срещу лидера на "Възраждане" дълго стоя "на трупчета" заради непоискания му от прокуратурата депутатски имунитет. През лятото процесът беше възобновен от Софийския районен съд и насрочен за днес, след като от Народното събрание потвърдиха пред съда, че Костадинов е без имунитет по конкретното наказателно производство. 

Според съдебния състав обаче обвинението на Костадинов не е коректно конструирано, защото е повече политическо говорене, лишено от конкретика. Също така отбеляза, че той е обвинен по чл. 326 ал. 1 от НК, което касае основно класическите случаи на подаване сигнали за бомби.

Съдът посочи, че няма пряк умисъл зад думите на Костадинов, тъй като информацията, която споделя в интервюто си, е подадена преди това от пиара му.

Съдът обаче отбеляза, че в думите на Костадинов относно липса на тонове кашкавал и сирене от складовете на резерва има дезинформация, тъй като се позовава на данни в медиите в предходен период.

Съдът оправдава Костадинов и за това, че е предал чрез конкретно изявление заблуждаващи знаци за тревога в национален ефир, по време на пандемията и въведеното извънредно положение.

В пледоариите си адвокатите Стойко Славов и Полина Велчева поискаха от съда да оправдае Костадинов. Според тях обвинението срещу него е политическа поръчка. Те отбелязаха, че изказванията на Костадинов в интервюто не е довело до масова паника в населението и няма вредоносен резултат.

По време на днешното заседание Костадин Костадинов не присъства, както не присъства и представител на Софийската районна прокуратура. Предишното заседание по делото пък бе отменено, защото лидерът на "Възраждане" отново не се яви. Защитникът му Стойко Славов тогава изтъкна, че клиентът му държал да присъства, но бил възпрепятстван от многото си служебни задължения.

Днешното решение на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок.