Язовирите трябва да се грижи държавата, тъй като общините не успяват да се справят с тежката им поддръжка, подчерта кметът.

Той информира, че в сградата на Община Камено са пристигнали министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кметът на Бургас Димитър Николов, с които ще обсъдят пораженията от природното бедствие.

Ще се проследи пътят на стихията, откъде са минали приливните вълни, кои пътища са унищожили, кои ще се възстановят.

Вардунски каза, че повечето села в общината се намират в ниски райони, близо до река и са застрашени от наводнения.

Вчера бяха командировани екипи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в област Бургас за осигуряване 24-часово дежурство на проблемните язовири в Бургас. Тогава бе съобщено, че има 7 разрушени язовира в Бургаска област, два от които на територията на Камено, 4 в Бургас и един в Айтос.

Причините за бедствието в Бургаско все още се изясняват, води се досъдебно производство за смъртта на тримата загинали. Изчезналата жена все още не е намерена, търсенето й е подбновено, каза тази сутрин министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред bTV.

По думите му язовирите със скъсани стени са много малки, за да са основната причина за потопа, а приливна вълна е дошла от празен преди валежите язовир.

"Очакваха се около 40 литра на квадратен метър дъжд, а паднаха близо 200 литра на квадратен метър", допълни Нанков.

По думите на Милуш Кумчев, началник отдел "Надзор на язовирните стени и съоръжение в Югоизточна България, по-голямата част от язовирите са били на мъртъв обем и с достатъчен обем, за да поемат количеството вода, но интензивността на валежите е довела до скъсване на язовирите.

"Язовирите са имали предписания за почистване от храсти, почти от нито един от язовирите нямаме предписание за технически нередности и застрашаване на населението. В Камено са правени много огледи и имаме административно постановление, че не са почистени храсти“, допълни Кумчев пред БНТ.

"Основният приток на вода е дошъл по устието на река Чакърлийска. Очакваме разследването на прокуратурата, понеже всички изисквания относно язовирите са спазени. Депото за битовите отпадъци се възстановява. След 2 дни ще започне изцяло да функционира“, каза от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов.

Продължава описването на щетите, освен 325 лева помощ за бедстващите след наводнението, ще бъде внесена и записка за строителни материали, тъй като има голям списък с погубена бяла техника, каза още Николов.

Все още е затворен пътят Долно езерово – Камено.

Стойнев: Скандална е безстопанствеността на язовирите >>>