Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.  

Той изказа съболезнования на близките на загиналите при наводненията в Бургас.

Стойнев подчерта, че когато има такива събития, е хубаво да има спокойствие и да се оставят органите да свършат своята работа, но трябва да се задават и важните въпроси за тези язовири - какво e свършило правителството за тази скандална безстопанственост.

„Още след наводнението в Мизия през 2004 г, трябваше да се състави план за общински, частни малки язовири, които никой не ги контролира“, каза още той.

По думите му за големите язовири, които са стратегически обекти за националната сигурност, се грижи държавното предприятие „Язовири и каскади“ и там няма проблеми. Според него обаче, за малките, част от които са дадени на концесия, няма контрол и се случват такива трагедии.

„Държавата трябва да направи поне план и да следи за изпълняването му.

„Въпреки уверенията на правителството, до момента нищо не е направено“, категоричен бе той. Стойнев обясни, че е получил информация, че само в област Бургас за последните 3 години са дадени допълнително 2,3 млн. лв. за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия. Той обясни, че с постановления на Министерски съвет за тези 3 години са отпуснати:  617 хил. лв. за целево финансиране на проект за изграждане на отводнителни колектори за отвеждане на дъждовна вода на две улици в гр. Бургас; 650 хил. лв. за изграждане на отводнителни канали за предотвратяване на наводненията в квартал „Долно Езерово“; 1 млн. лв. за корекция на речното корито на река Отманлийска.

„Дано тези средства са изхарчени ефективно, а не са отклонени, и след година - две години, пак да правим корекции на речни корита и да ремонтираме канализационни и отводнителни системи. Това е големият  дебат за начина, по който се харчат средствата от държавния бюджет и т. нар. „правителствени разходи“, заяви Драгомир Стойнев.

Дир.бг припомня, че десет от общо 27 язовири в община Камено трябва да бъдат "бракувани", защото са в критично състояние, каза кметът Жельо Вардунски.