Народното събрание отказа да включи в програмата си приемането на доклада на анкетната комисия за аферата в Митниците и за това каква роля е изиграл в нея бившият финансов министър Асен Василев, но веднага след това председателят й Тошко Йорданов обяви, че ще го внесе в прокуратурата.

Нежелание темата за доклада да влиза в пленарната зала изразиха с гласуването си от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Всички останали групи подкрепиха искането залата да приеме заключението на комисията, пред която бяха изслушани шефът на ДАНС, настоящият финансов министър, митничари и свидетели, представители на МВР за връзките и контактите на Петя Банкова и баща и син Димитрови по върховете на властта и специално в системата на вътрешното министерство и на граничните пунктове.

В същото време анкетната комисия го прие на вчерашното си последно заседание и двете депутатки от ГЕРБ Рая Назарян и Теменужка Петкова са подписали без възражения доклада, обяви в кулоарите Тошко Йорданов.

Това провокира Йорданов да направи заключението, че сглобката се завръща. Той коментира вчерашното обвинение на Бойко Борисов, че има ново мнозинство на ИТН, БСП и "Възраждане" с ПП-ДБ, а днес ГЕРБ са спасили Асен Василев от изнасяне на допълнителна информация пред цялото Народно събрание.

"Вчера, доколкото си спомням обвини всички нас, че има ново мнозинство, заедно сме с ПП, днес само ГЕРБ спасиха седалището на Асен Василев от изнасяне на допълнителна информация пред цялото Народно събрание", каза Йорданов в кулоарите на НС.

"Бойко Борисов, Кирил Петков и Лена Бориславова са някаква странна суинг компания, която от време-навреме се карат, после се сдобряват. Днешният резултат е, че отново са си сглобка", цитира го БНР.

Девет депутати са се съгласили с доклада, без ПП-ДБ, уточни депутатът по повод гласуването вчера в комисията. Тошко Йорданов отбеляза, че има три неща - две, от които безспорни, засягащи Асен Василев в доклада.

"В доказателствата в съда, когато гледаха мярката за неотклонение на т.нар организирана престъпна група (ОПГ) се казва, че има снимки от камерите пред Агенция "Митници", на които Асен Василев е с някои от контрабандистите", заяви Йорданов, цитиран от БТА.

Той припомни изслушването на шефа на ДАНС, че има и засечена комуникация между Василев и Стефан Димитров, в която се обсъжда как да се сложи за шеф на МВР в Хасково Недан Хаджиев, който е човекът "идвал по гащи с контрабандистите". Йорданов допълни, че третото нещо, което засяга Асен Василев, са показанията на двама от охранителната фирма, която има сключен договор с Министерството на финансите. Те свидетелстват, че шофьорът на Василев е карал "тези двамата" в края на годината в министерството.

Самият Асен Василев на предпоследното заседание на комисията също беше изслушан и отрече да познава баща и син Димитрови, както и те да са стъпвали във финансовото министерство и в неговия кабинет. Василев даже каза, че ДАНС може да прегледа видеозаписите, но тогава Йордан Цонев му напомни, че те се пазят само за един месец.

На бившия вече директор на Агенция "Митници" Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов им бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и други престъпления. Впоследствие обвинение бе повдигнато и на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали" Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров.