Официалната страница на Светия синод във фейсбук излъчва днес за първи път на живо божествените литургии в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Мярката беше въведена от днес, втора Неделя на Великия пост - св. Григорий Палама, във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и въведеното извънредно положение.

В писмо от Българската православна църква до митрополитите и свещениците се препоръчва в богослуженията да бъдат добавени специалните молитви при зарази и епидемии от особено заразни и смъртоносни болести. От Светия синод информират, че молитвите срещу епидемии и заразни болести трябва да бъдат добавени при отслужването на Светата литургия във всеки храм и манастир.

Само преди дни патриарх Неофит изпрати писмо с подробни указания за поведението на църквата, свещениците и вярващите в условия на епидемия от коронавирус. В него се казваше, че храмовете остават отворени, а свещениците не бива да отказват причастие, защото "Светите тайнства не могат да бъдат преносители на зараза и каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве".

Снимка: БТА

Проверка на bTV в "Св. Ал. Невски" тази сутрин показа, че се допускат молещи по един, на разстояние поне един метър и половина. Вземат се мерки като почистване на дръжките на вратите на църквата и иконите, които не е разрешено да се пипат с пръсти, а тези, които имат притеснения, могат да не ги целуват. Изискванията се спазват и няма струпване на вярващи в храма. 

Свещениците са без маски

Снимка: БТА

Голям проблем обаче се оказва как да бъде дадено причастие на вярващите по време на неделната литургия, а в световен мащаб това предизвика дебати между различните християнски деноминации. Засега Българската православна църква е решила да продължи да дава свето причастие на вярващите с една обща лъжичка. Въпреки че тя е сребърна, все пак съществува риск заразата от COVID-19.

Снимка: БТА

Въпреки епидемията, някои не се притесняваха да целунат ръка на свещеника.

Снимка: БТА

Други обаче не пипаха иконите с ръка.

Снимка: БТА

На литургията дойдоха и политици - депутатът от ДПС Йордан Цонев и лидерът на партия АБВ Румен Петков.

Снимка: БТА

Службите на площад "Свети Петър" в Страстната седмица ще са неприсъствени

Всички служби през седмицата на Възкресение Христово ще се провеждат без присъствие на хора на площад "Свети Петър" заради коронавируса, съобщи в същото време днес Ватикана.

"Заради извънредната санитарна ситуация в света всички литургийни служби през Страстната седмица ще се провеждат без физическото присъствие на вярващи", се посочва в комюнике на префектурата на папския двор.

В комюникето Ватикана уточнява, че до 12 април общите служби на "Свети Петър" и четенията на Евангелието ще могат да бъдат проследявани само на стрийминг на официалния сайт Vatican News, предаде БТА.

Според данните от събота вечер жертвите на коронавируса наброяват 1441 души в Италия и това е най-силно засегнатата страна в Европа от COVID-19. Над 21 000 италианци са с положителни проби за болестта, а от тях 3500 са се заразили през последните 24 часа.