Има първа положителна проба за COVID-19 във Варна, съобщи пред bTV областният управител Стоян Пасев.

Става дума за 47-годишен мъж, който се е завърнал от един от най-засегнатите от коронавируса италиански град - Бергамо, въпреки предупрежденията да не се пътува в този регион. Преди това пък минал в Барселона. Прибрал се в България, където пътувал с влак от София до Варна, а после с такси до дома си. Той потърсил медицинска помощ почти веднага, защото се е почувствал зле. Първата му проба е положителна, чака се втората за потвърждение от Националната лаборатория в София. 

Д-р Янка Драганова, заместник директор на Здравната инспекция в града, заяви, че към момента няма официално потвърждение на тази информация. 

В същото време се чакат изследванията от аутопсията на 84-годишна жена със съмнение за COVID-19, след като е прекарала два дни в пловдивската общинска болница "Свети Мина", без да е изследвана.

Според лекари в болницата в продължение на два дни на жената е отказван прием в инфекциозна болница. Медици от лечебното заведение са притеснени, че са обслужвали пациентката без специални предпазни средства. Около десетина души са контактували с починалата. Въпреки настояването на лекарите от „Свети Мина“ на пациентката не е била взета проба за коронавирус. От инфекциозната болница им казали по телефона, че симптомите не говорят за наличие на вируса. Медиците от лечебното заведение се оплакаха още, че с лични средства са си закупили предпазни средства – маски и ръкавици.

"От областния щаб сме направили график за всички държавни и частни болници – отделени са легла и цели отделения, изолирани помещения, в които при случаи на коронавирус ще поемат болните", обяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Болница „Свети Мина“ ще е от последните, които ще приемат болни с COVID-19, допълни тя.

Тя ще поиска помощ от общината за осигуряване на предпазни средства и апаратура за лечебните заведения. 

Взети са проби от още 30 души, контактували със заразените с коронавирус по време на честване на 70-годишнина в Лом на 29 февруари т.г., съобщи областният управител на Монтана Росен Белчев. Резултатите от пробите ще станат известни в близките дни.

Хората са установени от Регионалната здравна инспекция в Монтана, в момента се проучват техните контакти, за да бъдат изследвани и те, уточни Белчев. Той припомни, че двама от участвалите в тържеството в ресторант "Валентино" в Лом на 29 февруари - съпрузи от монтанското село Василовци на 66 и 74 години, починаха в болница "Пирогов" в София. От всичките 24 души, участвали в тържеството, 11 са заразени с коронавирус. Сред тях са и две деца на 4 и 11 години - внуци на празнуващия рождения. Предполага се, че заразата е тръгнала от съпругата на рожденика , която се завърнала от Италия двадесетина дни преди това.

Под домашна карантина в момента в област Монтана са седем заразени с коронавирус. Трима от тях са в село Василовци и четирима в град Лом. Засега те нямат оплаквания, но полицията проверява дали спазват карантината. Проверяват се за стриктна карантина и хора от региона, които са влезли в страната през последните дни, обяви областният управител.

По-рано днес от Националния кризисен щаб, че има нови два потвърдени случая на коронавирус у нас - в София и Плевен, като вече стават общо 43 - два, от които завършиха фатално. 

МВнР публикува нови данни за ограничения по света

Межувременно Министерството на външните работи публикува обновени мерки за пътуване в чужбина.

В Ел Салвадор има забрана за влизане в страната на всички чуждестранни граждани, които не са дипломатически служители или нямат постоянно пребиваване. Въведена е карантина в цялата страна за период от 21 дни.

Хондурас въведе ограничения за влизане на лица, идващи от Германия, Испания, Франция, Италия, Република Корея, Иран и Китай. Единствените възможни маршрути са въздушни. Хондурас няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Ел Салвадор и САЩ.

В Панама са въведени по-стриктен граничен контрол и ограничения за пътуващи от Китай, Република Корея, Иран и европейските държави. Наложена е забрана за пътуване на всички държавни служители.

Временно е наложена забрана за всички полети от Европа.