Божествените литургии в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъдат излъчвани на живо от 09.30 ч. на официалната страница на Св. Синод във Фейсбук, съобщиха от Св.Синод на БПЦ-БП.

Мярката се въвежда от 15 март, втора Неделя на Великия пост - св. Григорий Палама, във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и въведеното извънредно положение.

Освен от Патриаршеската катедрала, пряко излъчване ще има от 08.00 часа по Пловдивската православна телевизия и от 09.00 ч. по БНТ 2.

Освен това, в писмо от Българската православна църква до митрополитите и свещениците се препоръчва в богослуженията да бъдат добавени специалните молитви при зарази и епидемии от особено заразни и смъртоносни болести. От Светия синод информират, че молитвите срещу епидемии и заразни болести трябва да бъдат добавени при отслужването на Светата литургия във всеки храм и манастир.

Само преди дни патриарх Неофит изпрати писмо с подробни указания за поведението на църквата, свещениците и вярващите в условия на епидемия от коронавирус. В него се казваше, че храмовете остават отворени, а свещениците не бива да отказват причастие, защото "Светите тайнства не могат да бъдат преносители на зараза и каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве".

В същото време Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че Светият синод няма да отмени празничните богослужения по случай Възкресение Христово и програмата на празничните богослужения остава непроменена. Тогава той каза, че не се планира и затягане на мерките за посещение на православните храмове в страната.

"Специално за Богослужението за Света литургия смятам, че не трябва да има някаква пречка, тъй като от това няма да дойде разпространението на никаква епидемия. А други събирания трябва да се избягват, да. По никакъв начин, никога не се е предавала и разширявала зараза в църкви, където се извършват тайнства! Никога не е имало епидемии в църквата. Те са прекратявали своето действие.

По повод причастяването на християните по време на Великия пост, което се извършва с обща лъжичка, дядо Гавриил заяви, че не е опасно.

"Специално затова, че се причастяваме с една лъжичка, за мен няма никаква опасност. Затова говори историята на църквата. При най-страшни епидемии хората са се причастявали и никога по този начин не се е разпространявала никаква епидемия и зараза. Затова няма нужда да се опасяваме, когато ходим на богослужение. Там никога зарази няма да се предават. Сега, ако на някой човек вярата му е слаба, това е друго нещо", категоричен бе той.