Самолетът замина по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Морякът бе приет по спешност за лечение в болница в иранския град Бандар Аббас.
Тодоров ще бъде лекуван във ВМА. Морякът е претърпял "мозъчно-съдов инцидент", каза здравният министър Божидар Нанев, който посрещна Тодоров. Транспортирането струва около 24 000 евро, разходите за полета са за сметка на Министерството на здравеопазването.
Една от най-големите трудности при транспортирането е била това, че морякът е бил без документи за самоличност.
Намесата на държавата е била наложителна, отчасти поради липсата на документи у Тодоров, а също и понеже Министерство на здравеопазването няма сключен договор за специализиран транспорт, разкри министър Нанев, цитиран от БГНЕС. Според него този проблем, трябва да бъде отстранен възможно най-скоро.
Министерство на външните работи има ангажимент да провери застраховката на Тодоров и дали е възможно от нея да бъде заплатен транспортът със самолет. Ако няма такава възможност, той ще бъде поет от Министерство на здравеопазването, допълни министърът. По данни на съпругата му, морякът е имал застраховка, и правителството ще търси сумата от застрахователите, допълни Нанев.
„Винаги държавата ще има ангажимент към такива случаи“, заяви здравният министър.
Съпругата на моряка Елена Тодорова заяви, че разбрала за инцидента от фирмата посредник на 10 юни, четири дни след него. По думите й фирмата посредник е варненската "Комби Трейдинг - Меритайм" ООД, корабособственик е "Булком" ЛТД, която е със седалище в Лимасол, Кипър. Тодорова е потърсила държавна намеса, защото фирмата посредник до момента не е поела ангажимент за лечението и транспортирането на моряка до България, предаде БТА.
Съпругата обясни, че е търсила помощ още от правителството на Сергей Станишев, но тогава от МВнР на два пъти и отказали репатриране заради липса на средства. От външното ведомство се ангажирали само да следят ситуацията със съпруга й.
След избирането на Бойко Борисов за премиер, тя отново се обърнала за помощ към държавните институции и за по-малко от ден получила положителен отговор на молбата си.
По нейна информация лечението на съпруга й в Иран струва около 30 000 евро и е поето от болницата, в която е бил настанен, за него от фирмата работодател не е дадено нищо. Тя подчерта, че там са се грижили добре за Панко Тодоров доколкото са имали технически възможности за това. Тодорова изказа благодарност за държавната намеса, която е позволила, съпругът й да бъде прибран в България.