Миналия четвъртък влезе в сила заповедта на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, която окончателно въведе зеления сертификат в България. 

Макар да дава избор от три опции - ваксиниране, преболедуване или антигенен тест, който важи за 48 часа, новата мярка не беше възприета от множество граждани и бизнеси. Бяха организирани протести, на един дори беше нападнат просветният министър Николай Денков. Ресторантьори и представители на туризма също протестираха в различни градове. Те са недоволни от това, че при малко над 20% ваксинирано население налагането на здравния пропуск ограничава клиентелата им с почти 80%.   

Зеленият сертификат е в сила от седмица в страната ни и междувременно наблюдаваме рязко покачване на новозаразените и починалите на дневна база, но все още е рано да се каже дали мярката ще подейства за ограничаване на заболеваемостта.

Здравният пропуск обаче отдавна се наложи в Западна Европа и все повече държави, последната от които Белгия, решават да го въведат, за да се борят с COVID-19. На фона на това Източна Европа отново е пламнала - поредната COVID вълна е в разгара си и създава огромни предизвикателства за здравните системи.

Какви са основните различния между Източна и Западна Европа - ето последните данни за ситуацията със зелените сертификати и пандемията.

Западна Европа

Ограниченията в Западна Европа, свързани със зеления сертификат, бяха наложени още преди месеци във някои от западните страни. Макар да има покачване на случаите и при тях, те не обмислят строги мерки като локдаун, защото твърдят, че на този етап здравният пропуск дава резултат - тежките и смъртните случаи са по-малко и темпът на ваксинация расте стремглаво.

Франция например въведе документа още в края на юли. Френските граждани, които искаха да влязат в кино, библиотека, бар, дискотека, музей, зоопарк, лунапарк, цирк, басейн, спортна зала, театър или да посетят концерт, круиз, фестивал, хотел, бяха задължени да имат такъв сертификат. От 9 август списъкът на местата, за които е необходим документът, се разшири - в него влязоха кафета, ресторанти, панаири, домове  за възрастни, транспорт за далечно пътуване, лечебни заведения. От 30 септември мярката започна да се прилага и за децата над 12 години.

Французите също се вдигнаха на големи протести, някои дори отиваха да обядват или вечерят в други държави, за да не им се налага да се ваксинират или да си правят тест, ако не са преболедували коронавируса, застрашавайки бизнеса на сънародниците си. Въпреки това властите не отстъпиха.

И въпреки, че така наложените ограничения трябва да продължат до 15 ноември, последните думи на френската управа са, че няма намерение на този етап да облекчава рестрикциите, защото COVID положението в страната се е подобрило, а целта на въвеждането на сертификатите е именно да се овладее четвъртата вълна. 

През последните три месеца нивата на ваксиниране във Франция се повишиха, а случаите на COVID-19 рязко намаляха - напълно ваксинираните във Франция са 45,7 млн. души или 67,9% от цялото население. Случаите на дневна база са между 5000 и 7000, но заболеваемостта в държавата е около 50 на 100 000 души. Пациентите в болниците към 27 октомври са около 6500, а от тях в интензивни отделения - около 1500 души. Процентът на позитивните тестове е около 1,5%.

За последните 2 седмици процентът на смъртните случаи е 18. За сравнение преди въвеждането на сертификата е имало средно 37 починали на седмица, а 2 седмици след въвеждането - 69. Смъртните случаи започват да падат едва месец и половина след въвеждането на документа.

В Германия пък зеленият сертификат се прилага толкова строго, че държавните управници разрешиха в две провинции собствениците на хранителните магазини сами да избират дали да пускат граждани без документа да пазаруват. 

Освен това ресторанти, магазини и други публични пространства на закрито имат право да допускат само ваксинирани или преболедували - зеленият сертификат, получен след отрицателен антигенен тест, няма да бъде признаван. Целта е да работят при пълен капацитет и без маски. 

Германските граждани, минали пълен цикъл на имунизация към 27 октомври, вече са над 55 млн. или 66,2% от цялото население. 

Случаите в страната бележат ръст, въпреки това процентът на тежките случаи в интензивните отделения е нисък - по малко от 1% от всички заразени. Броят на починалите също е малък.

За последните две седмици смъртните случаи в Германия са 147.24 души на 100 000 или 10.04 на 1 000 000. За последната седмица те са средно 74. За сравнение 2 седмици след въвеждането на сертификата те са били 25.

Белгия също реши официално да наложи в цялата страна задължителен COVID сертификат, след като това беше мярка само за някои области в страната. Конкретно в Брюксел и Валония правилата ще бъдат по-строги и показването на сертификат ще се изисква при събирането на 50 души на закрито и 200 на открито, а не както е по принцип в останалите части - над 200 души на закрито и над 400 на открито. Освен това Белгия реши и че документът за отрицателен PCR тест ще важи 48 часа, а за антигенен - 24.

Досега в Белгия изцяло са ваксинирани 87% от пълнолетните граждани, но случаите и там започнаха да се покачват заедно със смъртността.

В Италия сертификатът беше въведен през август. Изисква се за хранене на закрито, посещение на музеи и театри и във влакове. Но от 15 октомври той е задължителен на всички работни места, дори за тези, които са самоосигуряващи се лица.

Служители, които нямат документ, рискуват глоби до 1500 евро. Работодателите също могат да бъдат изправени пред финансови санкции, ако не извършат съответните проверки.

Такива служители не могат да бъдат уволнени, но ако пропуснат 5 дни работа, заплатата им може да бъде запорирана.

Тъй като повече от 80% от италианците на възраст над 12 години са напълно ваксинирани, Зеленият пропуск е до голяма степен приветстван, макар да имаше протести на работниците. 

В страната обаче има дни, в които няма нито един смъртен случай от COVID-19. За последната седмица средната смъртност е 38 души. Преди да бъде въведен сертификатът, тя е била средно около 20 души на седмица, а две седмици след въвеждането на сертификата - 50.

Зелен сертификат се изисква още в Нидерландия, Австрия, Люксембург.

Има и други европейски държави, които на този етап са решили, че няма да официализират зеления сертификат.

Великобритания например е една от тях. Още през септември британските власти отказаха да въведат мярката от съображения, че ще има дискриминирани. В страната скокът на новозаразените с коронавирус е голям, но пък смъртността не е толкова висока. 

Страната приложи сериозна ваксинационна кампания и в момента напълно ваксинирани са близо 70% от цялото население на държавата, а здравните власти отдават новия ръст на заболели заради отпадането на някои противоепидемични мерки. 

Испания също опита да въведе сертификата, но неуспешно, въпреки това отхлаби редица от мерките с покачването на броя на ваксинираните. Властите във Валенсия обаче обсъждат възможност да се въведе и там изискването за пропуск.

Източна Европа

Макар и идея по-късно, част от страните от Източна Европа залагат на зеления сертификат по подобие на тези от Западна, но поредната вълна на пандемията сериозно застрашава здравните им системи.

Над 1/3 от трагично завършилите случаи в Европа са в Русия, Украйна и Румъния - съответно 1051, 485 и 420 средно на ден. Нашата страна също обяви рекорд за починали от коронавируса за денонощие.

България и Румъния почти едновременно въведоха задължителната мярка и заради едни от най-ниските нива на ваксинация в Европа. 

За момента зеленият сертификат не дава конкретни резултати поне при нас и в северната ни съседка, но ваксинираните на дневна база рязко се увеличиха.

В Русия смъртността е толкова сериозна, че за някои групи от обществото беше наложена задължителна ваксинация освен локдауна.

В средата на септември Украйна въведе ваксинационен паспорт, като според управляващите документите позволяват на кина, фитнес зали, театри и плувни басейни да работят без социална дистанция, но условието е посетителите и поне 80% от персонала да са имунизирани.

От 15 ноември зеленият сертификат става задължителен и в Северна Македония. Той ще е необходим и за влизане в затворени, и в отворени публични пространства. За да бъде получен, гражданите трябва да са или напълно ваксинирани, или преболедували. До 14 ноември ще е необходим сертификат за ваксиниране поне с първа доза против COVID-19.

Някои от страните все още изискват зелен сертификат само за пристигащите чужденци в страната.