Британските експерти в комисията, която следи ваксинацията в Обединеното кралство, обяви, че се отказва да имунизира срещу коронавируса децата на възраст от 12 до 15 години. Става въпрос за тийнейджъри, които са в добро здраве, предава "Франс прес".

Решението е в противоречие с това на здравните власти на редица западни страни, които разрешиха ваксинацията на децата от тази група.

"Доказателствата, които са на разположение, показват, че ползите за индивидуалното здраве от ваксинацията срещу COVID-19 са слаби при хората на възраст между 12 и 15 години, които нямат видими здравословни проблеми, излагащи ги на риск от сериозно протичащ COVID-19", обяснява Съвместната комисия за ваксинация и имунизация.

"Потенциалните рискове, свързани с ваксинацията, също са слаби и са все още в процес на описване", отчита също комисията. Поради всички тези причини тя смята, че ползите от ваксинацията са прекалено малки спрямо рисковете за здравето на децата между 12 и 15 години в добро здравословно състояние и заради това не се произнася за масова ваксинация в тази възрастова група. Комисията обаче препоръчва на властите да се допитат и до други експерти.

След разпространението на нейното становище здравният министър Саджид Джавид каза, че ще потърси мнението и на здравните власти на четирите нации, влизащи в състава на Обединеното кралство, преди да вземе бързо решение по въпроса.

В страната децата над 12 години, които имат здравословни проблеми и с това се оказват уязвими на COVID-19, имат възможност от известно време да получат ваксини срещу вируса. А от днес ваксинацията обхваща и други деца в риск, като тези с диабет от първи тип или децата със сърповидноклетъчна анемия.

За всички деца на възраст 16-17 години е разрешено още от август насам могат да бъдат ваксинирани срещу коронавируса.