Над 900 000 души във Франция побързаха да си запазят часове за ваксинация снощи, след като президентът Еманюел Макрон предупреди, че ще им бъдат наложени ограничения, ако нямат здравен паспорт с ваксинация или негативен тест за COVID-19, предаде Ройтерс.

Макрон обяви мащабни мерки за борба с ръста на случаите на заразяване. Той заяви, че ваксинацията не трябва да е задължителна за всички, но подчерта, че ограниченията ще се фокусират върху тези, които не са ваксинирани. Здравните работници трябва да се ваксинират до 15 септември, или ще понесат последствия, добави президентът.

Станислас Нио-Шато, който ръководи "Доктолиб", един от най-големите френски сайтове за резервиране на часове на ваксинация, съобщи пред радио Ер Ем Се, че след речта на президента търсенето на ваксини е достигнало рекордни равнища. 7,5 милиона души са посетили сайта за няколко минути. Над 900 хиляди французи са си резервирали часове вчера, два пъти повече от предишния рекорд на 11 май, подчерта той.

Снощи Макрон заяви, че здравният паспорт, изискван за посещаване на големи събития, ще се използва вече много по-широко, включително за влизане в ресторанти, кина и театри, а от август - и за качване на борда на самолети и влакове, пътуващи на големи разстояния. С настъпването на летния сезон на отпуските, това дава допълнителен стимул на хората да се ваксинират.

Забавянето на темпото на ваксинация и резкия скок на броя на новите случаи, дължащ се на силно заразния вариант Делта, който вече е най-разпространеният във Франция, принудиха правителството да преразгледа стратегията си