На входната врата на кабинета виси бележка: "Достъп и лечение само за лица, които са ваксинирани срещу Ковид, преболедували или тествани". Ортопедът д-р Бауер обяснява, че по този начин искат да опазят от инфекция всички пациенти, включително и онези, които не могат да се ваксинират по здравословни причини.

"Така ще бъдат защитени също и бременните, малките деца и хората с увредена имунна система. Не без значение е и фактът, че по този начин кабинетът няма да е застрашен от карантина или затваряне. А онези, които не разполагат с негативен антигенен или ПСР-тест, могат да го направят на място", пояснява лекарят.

Практиката на този кабинет в швабския град Фридберг междувременно е станала твърде масова. Не е ясно колко точно са лекарските кабинети, които приемат за преглед само ваксинирани, преболедували и тествани. С помощта на търсачките в интернет обаче може да се види, че на бърза ръка изскачат адресите на десетки кабинети с подобно изискване.

Смесени реакции

Тримата пациенти, чакащи пред кабинета във Фридберг, одобряват мярката на лекарите. И самите лекари подчертават, че реакциите на пациентите им са изцяло положителни. Само една пациентка досега изразила недоволство.

Срещаме се със жената навън, пред кабинета, а тя казва: "В някои случаи подобно ограничение е направо фатално. Какво да направя, ако имам силни болки в корема, но вместо при лекаря съм принудена първо да ходя до някоя аптека, за да ми направят тест? Какво, ако имам спукан апендикс? Мисля, че правото на лекарска помощ е основно човешко прави и не бива да се ограничава само до хората, които са ваксинирани, преболедували или тествани".

Ортопедът Шварц не приема тези аргументи и казва: "Нашите деца, които са най-големите губещи от тази пандемия, са длъжни да се тестват по три пъти седмично, за да могат да ходят на училище. Затова не разбирам какъв е проблемът да си направиш един-единствен тест".

В друг кабинет в същия град зъболекарят Александър Нидерле тъкмо е приел поредната пациентка. Той е изложен на относително висок риск, защото пациентите му няма как да стоят с маски по време на лечението, а и бормашината разпръсква аерозоли, които могат да разнасят вируси из въздуха. Въпреки това зъболекарят не ограничава достъпа до кабинета за неваксинирани или нетествани. "Който си е избрал такава професия, е длъжен да приема, че тя е свързана с по-висок професионален риск", казва той.

Ортопедът д-р Бауер обаче отвръща: "Тук не става дума за риска от лекарската професия по принцип. Говорим за рискове, които могат да бъдат избегнати".

Сдружението на лекарите от Бавария, работещи с обществените здравни каси, не приемат такива аргументи. Президентът на Сдружението Кристиан Бергер казва: "Лекарите трябва да помагат на всички. Всякаква дискриминация - независимо дали заради цвета на кожата или заради наличието на ваксинация - е недопустима". Според него пациентите имат право да подават жалби срещу лекари за отказана медицинска помощ. Същата позиция застъпва и Федералното сдружение на лекарите.

Правен проблем, който политиката трябва да изясни

"Тук със сигурност възниква правен проблем", признава ортопедът Бауер, който практикува ограничението. Той добавя: "От друга страна становището на Лекарското сдружение не представлява закон, с който сме длъжни да се съобразяваме". Според лекаря е редно политиката да изясни този спор.

Баварското здравно министерство вече е изяснило, че при определено ниво на инфекциите достъпът до затворени помещения е разрешен само на ваксинирани, преболедували и тествани. Това разпореждане на местния Закон за защита от инфекции обаче не се отнася до лекарските кабинети.

Все пак има как да се реши дилемата на лекарите - като за неваксинираните се отделят специални часове на преглед, в които в чакалнята да няма други пациенти.

Текстът е публикуван ТУК >>