Над 14 килограма взривно вещество е подготвил ученика за самоубийствения атентат, който бе осуетен в Пловдив. Той е смятал да се самовзриви с т.нар, тръбна бомба, използвана от някои терористи в САЩ. Същото вещество е било използвано за атентатите в Белгия и Франция, както и на летището в  Сарафово. Там количеството на веществото е било значително по-малко -  2,5 кг, съобщи на пресконференция заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Какво е откритото в ученика - всички снимки вижте тук >>

Младежът е при родителите си и ще продължи да ходи на училище. Интелигентно и добро момче, заяви още  Гешев.

15-годишният младеж е бил вербуван след разговори в интернет. Там е добавен към секретен чат на Ислямска държава. У него, освен множество самоделни бомби с пирони, е открито и знаме на терористичната организация. 

"Открити са две устройства, едното в процес на изготвяне. В пластмасов съд той е смесил веществото с пирони", коментира още Гешев. Той сглобил бомбата за 7-8 дни. Признанието направил по време на беседа с психолози. В началото детето твърдяло, че просто има интереси към химията. Смесило само общодостъпни вещества, за да осъществи атентата. 

 Ученикът от елитната гимназия в Пловдив е бил облъчван с видеоклипове и литература.  Тийнейджърът смятал да взриви огромна бомба самоделка на обществено място в последния учебен ден. Близки на ученика усетили, че става нещо нередно и информирали службите. В четвъртък младежът е задържан.

Българските служби работят със свои колеги от чужбина, за да стигнат до самата групировка.

В претърсените помещения, където работел младежа, са открити пиратка с пирони, множество механични, електронни и електрикомеханични прекъсвачи за електрически вериги, раница с батерия и електрически вериги в нея, механични бутони, ключове за електрически вериги и др. 

"Това, което можем да кажем е, че става дума за класически случай на вербуване и радикализиране. Принципно, така наречените вербовчици са най-ценния капитал на една терористическа организация. Те струват повече от петрола и златото. Точно поради тази дейност, която развиват и резултатите, които постигат, явно са доста добре подготвени за това, с което се занимават. Това дете е било обект на, може би, година обработка от професионалист в тази насока. Няма да казвам какво е показвано на детето, за да вижда и да свиква. В някакъв момент за себе си е решило да приеме исляма. Тази процедура, която момчето е предприело не покрива изискванията за приемане на друга религия, но в случая важното е какво той си мисли", каза още Гешев.

Според Гешев, детето е трябвало да бъде изолирано и с него да работят психолози и психиатри. Един от прокурорите се пречупва по време на гледането на мярката, изправен пред личната история на семейството, което съдейства на разследването.

"Съдът във вчерашния ден е преценил в закрито заседание, че детето следва да бъде с мярка надзор на Детска педагогическа стая. Според мен това е в някаква степен грешка. Пречупи се един от прокурорите изправен пред личната трагедия на детето и семейството. Дали това беше правилно или неправилно - ще покаже времето. Смятаме, че работата с детето в изолирана среда е най-подходящото решение", каза още Гешев. 

Гешев помоли журналистите да не издирват детето, близките и учителите му, за да не доведе това до неприятен краен резултат на първо място за детето. До осуетяване на атентата се стига след 5-6 часа работа на службите за сигурност, заяви още Гешев.