66-годишен свещеник, пазач на църква, пазач на синагога и поне шестима полицаи са били убити при серия въоръжени нападения срещу два православни храма, синагога и полицейски пост в дагестанската столица Махачкала и град Дербент в руския Северен Кавказ, съобщи ТАСС.

Дагестан е руски регион с преобладаващо мюсюлманско население, съседен на Чечения, който също така се намира близо до Грузия и Азербайджан.

"Към момента според наличната информация 6 полицейски служители са убити, 12 са ранени. Има задържани бойци", съобщиха от главното управление на Министерството на вътрешните работи на Русия в региона.

Първите сигнали за стрелба с автоматично оръжие са подадени от района на църквата и синагогата в град Дербент. След това еврейският храм е бил подпален, но пожарът е локализиран от няколко екипа огнеборци. При нападението обаче е загинал пазачът на синагогата.

Последвал сигнал от столицата Махачкала за открита стрелба срещу пост на Пътната полиция, при която е загинал един униформен, а други шестима са били ранени. 

Ликвидирани са двама от нападателите, обяви Министерството на вътрешните работи на Дагестан. По последни данни ранените при атаките са 16.

В кавказката република е обявена контратерористична операция. 

Всички масови мероприятия в Дербент са отменени. Регионалната столица Махачкала е блокирана от службите за сигурност.

Следственият комитет започна наказателно производство за терористичен акт във връзка с нападенията в Махачкала и Дербент. Работата по неутрализиране на всички участници в атаките продължава.

Създаден е оперативен щаб, а президентът на Дагестан Сергей Меликов определи нападенията като опити за дестабилизация на обществото. Меликов призова гражданите на републката да запазят спокойствие.