МВР отхвърли всички добили публичност версии за нелегално присъствие на Евелин Банев - Брендо в страната преди да отиде сам да се предаде пред Софийския затвор.

В изявление за медиите вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че Евелин Банев - Брендо не е ползвал фалшиви документи за самоличност, каквоти неофициални твърдения имаше в публичното пространство. Той е влязъл у нас и се предаде на 26 юни т.г. в затвора с валидна лична карта, издадена от МВР още през 2016 г. и със срок до 2026 г.

Според данните на МВР последното отразено преминаване през българската граница на Брендо е било през 2013 г., когато е бил под италиански конвой. Това ще рече, че МВР отхвърля и твърденията, че се е прибрал с малък самолет у нас през 2022 г.

МВР не е установило също така категорично, че Евелин Банев - Брендо е присъствал лично при заверка на документ във врачанското село Тлачене, съобщи служебният министър на вътрешните работи, по повод твърдението на кмета на населеното място от миналата година, че Брендо е бил там на лов за трюфели и се е явил в кметството за заверката.

"В началото на 2023 г. е извършена проверка по повод използвано пълномощно, съгласно което Евелин Банев-Брендо упълномощава адвокат от Софийска адвокатска колегия да го представлява. Пълномощното с дата 18.05.2022 г. е удостоверено с подписа на кметския наместник на село Тлачене, област Враца. В проведената беседа с него той твърди, че Банев е присъствал при заверката, като не е разговарял с него. В хода на проверката не са събрани категорични данни, които да сочат, че издирваното лице е посетило селото по повод проверката", посочи Стоянов, цитиран от БТА.

Вътрешният министър каза още, че през цялото това време преди да се предаде доброволно са проверявани многократно адреси, лица и места, където може да се укрива. Водена е кореспонденция между МВР и властите на съседни държави. Няма и регистрирани преминавания през границата с фалшиви имена, уточни Калин Стоянов.

В началото на седмицата Евелин Банев - Брендо се предаде в затвора в София. След това бе транспортиран до Съдебната палата, където са извършени процедури по установяване и привеждането му в затвора за изтърпяване на шестгодишна присъда. Брендо бе обявен за международно издирване през 2018 година след постановена присъда за пране на пари. Ден, след като се предаде на властите, той поиска от съда в България да търпи у нас постановените спрямо него присъди от Италия и Румъния.

Народните представители решиха днес да изслушат служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов относно доброволното предаване на издирвания с червена бюлетина на Интерпол Евелин Банев.

Снимка: БТА