Политиките и прогресът на Зелената сделка могат да окажат значително влияние върху глобалните преговори, ангажименти и сътрудничество на COP29, насърчавайки единен и по-силен международен отговор на климатичната криза. Това заяви във видео обръщение старши директорът за Координация на програмите в Рамковата конвенция на Организацията на обединените нации по изменение на климата Даниеле Виолети по организирания от Dir.bg и 3Е-news.net форум- "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)"

Най-голямата и значима среща на високо ниво за Зелената сделка се провежда от 26 до 28 юни в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Даниеле Виолети участва в първата сесия от втория ден на събитието, озаглавена "Източноевропейският дневен ред в COP29: Водеща роля в прехода към чисти технологии". Обръщението си той започна с благодарности към организаторите за възможността Организацията на Обединените Нации по изменение на климата да се включи в това важно събитие.

"Приветствам тази специална част от форума, който предхожда конференцията на ООН за климата - COP29. Позволете ми да допълня господин Ялчин Рафиев, водещия преговарящ в COP29. Под ръководството на председателството на Азербайджан, значимият резултат, който ние очакваме от COP29, е финализирането на преговорите за новата колективна цел за финансиране на климата", коментира старши директорът за Координация на програмите в Рамковата конвенция на Организацията на обединените нации по изменение на климата.

По думите му тази цел, изградена върху поуката, извлечена от амбицията на ООН да събере 100 милиарда щатски долара, е предназначена да бъде ефективна и, по-важно, да предизвика по-голяма политическа ангажираност за своето имплементиране.

"В същото време NCQG не е единственият важен въпрос за COP29. Осезаем напредък се очаква и в области като загуби и щети, адаптиране, облекчаващи мерки и връзката между пола и изменението на климата", отбеляза още Даниеле Виолети и допълни, че COP29 ще предложи и възможност да се проследи прогресът на резултатите от първото GST, включително и как страните планират да допринесат за усилията и целите за глобално смекчаване и адаптиране чрез следващия кръг от национално определени вноски, които се очакват през 2025 г.

Представителят на ООН по изменение на климата подчерта, че надграждайки COP28, COP29 трябва да се превърне в повратна точка за подобряване нивото на финансиране за климата и мощен катализатор за климатичните амбиции.

"Трябва да демонстрира съществен прогрес както в политическия, така и в техническия аспект за подготовката на следващите амбициозни национално определени приноси", посочи Виолети.

По думите му Европейската зелена сделка и COP29 са взаимно свързани чрез сходните си цели за справяне с изменението на климата и насърчаване на устойчивото развитие.

"Европейската Зелена сделка, например, предоставя добър пример за окуражаването на други нации да припознаят същите климатични цели и политики, а оттам и да засилят ангажиментите си в тази сфера. Освен това насърчава възприемането на иновативните технологии и практики, разработени в рамките на Зелената сделка, което е и фокусът на този форум", каза Виолети и продължи:

"Зелената сделка допринася и за развитието на по-силно глобално управление на климата и механизмите за сътрудничество. Преходът към зелените технологии е особено важен за намаляването на емисиите във въздуха, които имат сериозен отпечатък върху промените в климата".

Той акцентира и върху това, че Организацията на Обединените Нации по изменение на климата играе важна улесняваща роля чрез различни работни теми:

Първо, механизмът, създаден от UNCC, е основният начин за подкрепа и развитие на зелените технологии и се осъществява чрез осигуряването на препоръчителни политики и насоки, както и техническа помощ за развитието им в различните страни.

Второ, технологичната рамка, създадена на основата на Парижкото споразумение, ръководи този механизъм чрез насърчаване на сътрудничество и споделяне на познания. Международното сътрудничество за проучвания и развитие цели да идентифицира и преодолее бариерите пред технологичното развитие и да се справи с финансовите, технически и политически предизвикателства.

Трето, UNCC поддържа няколко финансови механизма, които подкрепят зеления преход в технологиите, включвайки Зеления глобален фонд, Глобалния екологичен механизъм и Фонда за приобщаване.

Не на последно място, UNCC улеснява партньорството между правителствата, частния сектор и други заинтересовани страни, за да стимулира зеления технологичен преход.

Виолети обясни още, че многостранният подход на UNCC за насърчаване на прехода към зелени технологии включва политически насоки, финансова подкрепа и иновационно партньорство.

"Чрез насърчаването на международното сътрудничество и използвайки финансовия механизъм, UNCC си поставя за цел да ускори развитието и разгръщането на зелените технологии, особено в развиващите се страни, за да бъдат постигнати глобалните климатични цели", каза на финала на видео обръщението си Даниеле Виолети.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.