В Гърция работим по много съществен проект - зелена електроенергия от Египет от вятър и слънце да стигне до нас. Това обяви Джордж Кремлис, почетен директор на Европейската комисия и член на Комитета за стратегическо прогнозиране, по време на участието си в най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News.

С обръщението си той откри втория ден от тридневното събитие, което започна на 26 юни и ще продължи до петък в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, водят ключовия разговор за утрешния свят.

Представен от бившия премиер Сергей Станишев, в началото на своята реч Джордж Кремлис отбеляза факта, че е имал удоволствието да работи със Станишев, когато той е бил министър-председател на България.

"Той беше отличен министър-председател, много съществени проекти и идеи бяха разработени по време на този период, очаквам да продължим сътрудничеството и в бъдеще", отбеляза Кремлис.

И акцентира върху подходите, чрез които Източна Европа може да бъде конкурентоспособен в процеса на зеления преход.

"Искам да спомена конкретно въпроса за свързаността в региона. В контекста на подобрените икономически социални аспекти териториално сближаване започна с подписване на договора от Лисабон, така беше формулирано там, така че този принцип трябва да бъде прилаган не само в държавите членки, но и в региона в по-широк план, така че свързаността и инфраструктурата и проектите да бъдат устойчиви на климатичните промени", коментира представителят на Комитета за стратегическо прогнозиране.

По думите му всички сме изправени пред изменението на климата и кризата, която предизвиква то - наводнения, пожари, екстремни климатични явления.

"Това са големи инфраструктурни проекти, които трябва да бъдат устойчиви, проверени за оценката за устойчивост на климата според конвенциите по линия на ООН, които са приети от държавите в района, важно е да се направи екологична оценка", посочи Кремлис и продължи:

"По отношение на региона трябва да подчертаем, че е важна вертикалната ос - България, Румъния, Украйна и Молдова и връзката на Егейския район с Черноморския. Бих искал тук да спомена инициативата "Три морета" - те вече станаха четири с участието на Гърция - Балтийско, Адриетическо, Черно и Егейско море са включени в тази съществена инициатива. Там се разработват много проекти за енергетиката, свързаността, инфраструктурата и вече 13 държави участват в тази инициатива". 

Кремлис подчерта потребността от такава инфраструктура в нашия регион Източна Европа, който изостава от по-старите страни членки на ЕС.

"Важно е да се изграждат трансевропейски мрежи за енергетика, транспорт, телекомуникации и да се работи в новия контекст на новите зелени или кръгови дейности", категоричен беше Кремлис и припомни трите стълба зелен растеж, икономика на растежа и цифров растеж, като по думите му икономическият модел трябва да бъде стимулиран, "ако искаме да спасим планетата". 

Кремлис подчерта, че това е приоритет на регламента за таксономията, който отваря вратите към зелено финансиране. 

"Таксономията обхваща и устойчивост на климатичните промени, така че всичко е взаимосвързано. В следващия програмен период трябва да ме сигурни, че инструментът свързана Европа, за който имаме достатъчно средства, трябва да е сигурно, че всички държави в региона ще си сътрудничат, за да бъде тази визия изпълнена", обясни още представителят на Комитета за стратегическо прогнозиране.

Кремлис повдигна и темата за Шенген, споменавайки, че на летището в София вече няма паспортен контрол, но на сухопътните граници той все още продължава да бъде проблем за свръзаността.

"Гърция подкрепя тази идея, надявам се, че с новите европейски институции границите на България и Румъния ще бъдат отворени", подчерта той.

И обяви, че в Гърция работят по много съществен проект - пренос на зелена енергия от вятър и слънце от Египет, която да стига до Гърция.

"Капацитетът е огромен и енергията може да достигне и до целия регион. Важно е да се съхрани този капацитет, но и да се разшири мрежата, така че тази енергия да достига до България, Румъния, Хърватия, Австрия. Идеята е да се възползваме от този нов източник на чиста енергия. За съжаление в Европа има само слънчева и вятърна. Развиваме и водородната енергия чрез създаване на банка за водород. Има съоръжения за втечнен газ, има интерконектор между Гърция и България, който ще увеличи двойно своя капацитет, Има връзка и със Сърбия, със Северна Македония, така че природният газ също ще тече в региона", обясни още Кремлис.

По думите му вертикалната ос от Егейско до Черно море и след това до Одеса трябва да бъде запазена като културен паметник на нашето световно наследство.

"Този град е заседнат от войната и трябва да бъде крайната точка на този важен проект, който обхваща моретата - от Солун, към Кавала, Александруполис, Бургас, Варна, Констанца и нататък към Одеса. Това ще бъде много важен коридор за жп транспорт, който е зелен, защото има много нисък въглероден отпечатък, това е много важен проект. Също важен е и проектът за жп линия от Солун до България", отбеляза той.

Кремлис акцентира и върху друг проект, който по думите му е по-старомоден. Този проект свързва Александруполис с Бургас с петролопровод - проект, който е важен за военни цели и за възстановяването на Украйна, като тази ос ще изпълнява и функцията за хуманитарен коридор. Регионът трябва да присъства масирано в това, категоричен е Кремлис.

Той изрази надежда и че скоро магистрала "Струма" ще бъде завършена, за да се пътува от София до Солун за 2 часа.

"Убеден съм, че публично-частните партньорства са много важни, в България няма закон за тях, има закон за концесиите. В Гърция те са разпространени, можем да помогнем за строежа на училища, магистрали и т.н. Всичко това трябва да бъде зелено, устойчиво и да се разработи чрез зелени обществени поръчки. Време е да се замислим за тях, идеята за ветрогенераторите в морето - не само в Черно, в Адриатическо също се строят и ако искаме да декарбонизираме и да постигнем амбициозната цел до 2050 г., трябва тази инфраструктура да бъде подкрепена, капацитетът съхранен, както и електропреносната мрежа - разширена", добави Кремлис и завърши речта си с призив новите държави кандидатки за ЕС да помислят за подобряване на условията, за подобряване на енергийния и военния съюз в региона и създаване на повече капацитет.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.